Anne Holt, Det elfte manuset

En pandemi har tagit över världen. Hanne Wilhelmsen, en legend inom polisen, är sedan länge pensionerad. Hon har levt isolerad i åratal. När Norge nu stängs ner vågar hon sig äntligen ut i den folktomma staden igen. Men bara efter mörkrets inbrott.

Polisassistent Henrik Holme arbetar med ett mord som ingen annan bryr sig om en kvinna har hittats naken i bagageutrymmet till en bil. Kroppen är oskadad men ansiktet sönderslaget. Hon är inte anmäld saknad, ingen vet vem hon är. Holme vänder sig till sin gamla mentor Hanne Wilhelmsen för hjälp.

Och samtidigt har ett mycket värdefullt manuskript försvunnit spårlöst på ett av Norges största förlag. Ansvarig för att jaga rätt på det blir en ung, nyanställd kvinnlig redaktör. Hon får dessutom uppdraget att samarbeta med en motvillig Hanne Wilhelmsen.

Det elfte manuset, som fick ett storartat mottagande vid utgivningen i hemlandet Norge, är en historia om familjehemligheter, svek och olika identiteter, om författare och bokbransch och om hur litteratur kan vara bokstavligen livsfarlig.

Anne Holt är författare och jurist och har utgivit 26 böcker. Det elfte manuset är den elfte boken om Hanne Wilhelmsen

Recension

Anders Kapp skriver i sin recension, ”Jag tror att Det elfte manuset är Anne Holts tjugofjärde utgivna bok sedan debuten 1993 men intressantare i sammanhanget är att det är just det elfte manuset i serien om Hanne Wilhelmsen, legendarisk kriminalkommissarie hos Oslopolisen, pensionerad lever hon isolerad sedan fyra år tillsammans med hustrun Nefis och dottern Ida, snart sjutton, så när pandemins lockdown slår till i Norge är det inget problem för henne, snarare tvärt om, det blir befriande att kunna ge sig ut med rullstolen på nätterna i ett folktomt Oslo. Lika skarp och egensinnig som någonsin hjälper hon fortfarande en del gamla kolleger med problematiska fall men har ändå haft tid att skriva ett eget manus; kanske är det dags för henne att själv debutera som spänningsförfattare? Anne Holt använder på imponerande sätt sina gedigna kunskaper om rättsväsendet, förlagsvärlden och samhället till att bygga en spektakulär och lustfylld berättelse; detta är en masterclass i spänningsarkitektur och en i högsta grad lustfylld sommarläsning.

Läs hela recensionen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *