Kerstin Ekman och Moa Backe Åstot får pris

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har utsett vinnare av Norrlands litteraturpris 2022: Kerstin Ekman (vuxenlitteratur) för Löpa varg och Moa Backe Åstot (barn- och ungdomslitteratur) för Himlabrand.

Kerstin Ekman

– Det är glädjande att äntligen få dela ut Norrlands litteraturpris till Kerstin Ekman, vars författarskap genomgående varit rotat i den norrländska marken. Precis som i flertalet av hennes romaner utgår Löpa varg ifrån myrarna, skogarna och den norrländska byns miljöer och gemenskaper, säger Elin Grelsson, ordförande i Norrländska litteratursällskapet i ett pressmeddelande.

Kerstin Ekman tilldelas Norrlands litteraturpris 2022, i kategorin vuxenlitteratur, för sin roman Löpa varg med motiveringen:
I en skenbart enkel och anspråkslös roman ryms ett stort existentiellt djup. Här är människans påverkan på naturen inga abstrakta analyser eller slagord, utan en i vardagen förvärvad erfarenhet. I den åldrande jägmästaren Ulfs livskris återfinns såväl samvetskval som förtröstan samt hopp kring vår förmåga att leva tillsammans med både varandra och vår livsmiljö. Formatet må vara litet, men Kerstin Ekmans Löpa varg är en okuvlig och stark berättelse, tryggt rotad i den norrländska myllan.

Moa Backe Åstot

Moa Backe Åstot, bosatt i Jokkmokk, tilldelas Norrlands litteraturpris 2022, i kategorin barn- och ungdomslitteratur, för sin roman Himlabrand (Rabén & Sjögren) med motiveringen:
Med avstamp i ungdomens nu berättar Moa Backe Åstot om samisk identitet och nedärvda trauman på ett sätt som förbinder den enskilda människan med historien. Hon väjer inte för de svåra frågorna och skapar i den unga, homosexuella Ánte en smärtsam och trovärdig skildring av svårigheten att vara sig själv i en komplex väv av förtryck och fördomar. Himlabrand är därtill en magpirrande tonårsberättelse om kärlek, lust och vänskap som alla som någon gång varit förälskade kan känna igen sig i och som ger hopp om ett samhälle i förändring.

– Med Himlabrand fångar Moa Backe Åstot en ung, samisk människas kamp för sin egen identitet. Vi ser ett stort författarskap ta sin början i denna debutroman, säger Elin Grelsson.

De nominerade till Norrlands litteraturpris 2022, för bästa bok utkommen under 2021 var:

I kategorin barn- & ungdomslitteratur:

Det är någonting som drar i mig av Elin Persson (Bonnier Carlsen)
Ett rum till Lisen av Elin Johansson, Ellen Svedjeland, Emma Adbåge (Rabén och Sjögren)
Himlabrand av Moa Backe Åstot (Rabén och Sjögren)
Ensamvargar av Katarina Kieri (Lilla Piratförlaget)
Den blixten tar av Therese Henriksson (Opal)

I kategorin vuxenlitteratur:

Bondland av Gunnar Balgård (Ekström & Garay)
Jag faller som en sten genom tiden genom livet av Åke Smedberg (Albert Bonniers)
Löpa varg av Kerstin Ekman (Albert Bonniers)
När vi var samer av Mats Jonsson (Galago)
Älskade Ester av Kent Lundholm (Ord & Visor)

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr  i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn-och ungdomslitteratur. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet den 9 juli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *