Björn Persson, Döda män talar inte

Björn Perssons, Döda män talar inte är en äkta västernroman, den första utgiven på svenska på över 20 år!

Björn Persson, Döda män talar inte

Den unge mannens liv var redan förstört. Han var nu en hämnare. Resan från Sverige till det förlovade landet i väst hade blivit en mardröm. Men jakten på hämnd hade hållit honom vid liv och tagit honom på en lång resa genom hela landet. Hade allt varit förgäves?
I ett fängelse längst ner på gränsen mot Mexiko satt han inspärrad medan männen han jagade fortfarande var på fri fot. Tiden var knapp.
Männen han jagade levde efter mottot – Döda män talar inte!


Författaren

Björn Persson, är deckarförfattaren från Matfors, med fyra kriminalromaner bakom sig. Den fjärde och sista I serien om Stig Elofsson kom 2018, Tiden läker alla sår.

De övriga är Synden straffar sig själv (2016), Hålla tand för tunga (2015) och Som man sår får man skörda (2014). Under 2020 började förlaget Saga Egmont ge ut hans produktion som ljudböcker. Han har fått en rad kulturstipendier för sitt litterära arbete.

Björn Persson är även travtränare, uppfödare och kusk på amatörnivå verksam på Bergsåkers travbana.

Björn skriver även noveller och du kan läsa hans novell, Livet, som han deltog med på novellskrivartävlingen Sundsvallsnovellen 2021. Läs novellen här.

Recension

Monica Gullman har läst boken och skriver följande.

Som tonåring plöjde jag Bill & Ben västerndeckare med stort intresse. Nu många år senare har författaren Björn Persson skrivit en Västernroman. Döda män talar inte. Den har jag läst nu och jag blev sannerligen inte besviken. Den innehåller allt jag vill läsa i en Västern. Diligenser som blir rånade. Indianer som tar skalper. Onda män som tjänar pengar på falskspel och märkta kortlekar. Guldletare som skitiga och trasiga drar omkring med hackar och spadar för att leta efter de ädla metallerna, som de sedan gör av med på salooner och damerna i horhusen. Boken börjar med att en yngling med svensk anknytning och en äldre luttrad fånge rymmer från ett välbevakat fängelse. Den unge mannen är född och uppvuxen i det lilla samhället Matfors några mil väster om staden Sundsvall. Året är 1869, fadern på bondgården ville som många andra familjer i Sverige på den tiden emigrera till Amerika för att få  ett bättre liv för sin familj. Ynglingen ville stanna hemma och utbilda sig till folkskollärare, men fadern var bestämd, alla skulle resa till framtidslandet Amerika. Väl framme i Chicago efter en lång resa anlitar fadern en vägvisare som ska ta dem till Minnesota och de bördiga jordbruksmarkerna dit många svenskar redan tagit sig. De hade inte kommit långt förrän vägvisaren och hans kumpaner brutalt mördade fadern, modern och de två  små bröderna. Ynglingen blev svårt misshandlad men överlevde.  Något som mördarna inte kollat, de trodde att han också var död, för döda män talar inte.

Fängelsedomen fick han för att han stulit sin egen häst, så kan det gå när stallägaren där han lämnat in hästen för en bit mat visar sig vara släkt med platsens sheriff. Nu ute i frihet börjar sökandet efter de som mördade hans familj, hjälp får han av den äldre fången som han flydde med, Kincaid, som visar sig vara en baddare på att hantera skjutvapen. För i Harshaw är det djungelns lag som råder, den mesige sheriffen i staden löser inga brott, han vill hellre träffa damerna i stadens horhus, särskilt nu nr det kommit några nyanlända.

Björn Persson böcker är burleska, så även denna Västernroman, underhållningsvärdet är stort. Jag skrattar högt över alla dråpliga episoder och förfäras över det mustiga språket och alla våldsamheter. Björn Persson kan konsten att skriva böcker man fastnar i tills sista sidan är läst.

Monica Gullman

2 kommentarer på “Björn Persson, Döda män talar inte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *