Carina Aynsley, Grannar i nöd och lust

”Grannar i nöd och lust” är den första av två fartfyllda pocketromaner där det mest oväntade händer. Lisa får veta vem som är hennes far i brevet från sin mor – brevet som skrevs strax före moderns död. Maria, matbloggerska från Gävle, har flyttat till sin drömprins i Koskenjärvi, norra Finland. Barndomsvännen Lisa kommer på besök, men med ett hemligt ärende att leta efter sin ditintills okände far. De två unga kvinnorna beslutar sig för att söka reda på honom, ett företag som inte blir så enkelt då i stort sett ingenting är vad det ser ut att vara. Parallellt med sökandet ökar dramatiken i det annars så idylliska parhusområdet på Naapurikatu 84-88. Ett antal väl förborgade hemligheter kommer upp till ytan och grannen Jari-Pekka och hans katt-kombattant Kölli Kissa verkar ha som sitt kall att förpesta livet för omgivningen. En tragikomisk roman som bjuder på romantik, skratt, tårar och några av Marias sommarrecept.

”Grannar- hämndens timma” är fortsättningsromanen på ”Grannar – i nöd och lust” av Carina Aynsley.

Barndomsvännerna Maria och Lisa har båda hittat den stora kärleken i Koskenjärvi, norra Finland.  De bor grannar i det fridfulla området Naapurikatu 84-88, men upptäcker snart att under småstadsidyllen lurar skrämmande hemligheter.  De unga kvinnorna har fullt upp med att försöka lösa mysterierna samtidigt som släktingar i hemstaden Gävle behöver deras hjälp mot galna grannar. Allt når sin kulmen när hämndens timma slår. En tragikomisk och romantisk spänningsroman som lockar till både skratt och tårar och är en fristående fortsättning på ”Grannar i nöd och lust”. 

Recensioner

Maud Granholm har läst och recenserar här de två böckerma.

Grannar ….i nöd och lust och Grannar….hämndens timma av Carina Aynsley  är två lättlästa  och mycket välskrivna böcker som du inte får missa. För mig är det här riktigt bra feelgood, med kärlek, vänskap, god mat, humor, komplicerade relationer och ett spännande avslut.

Maria och hennes barndomsvän Lisa är båda från Gävle. Hon har precis träffat sitt livs stora kärlek och flyttat med honom till Koskenjärvi i norra Finland. När Lisas mamma går bort får hon veta att hennes okände pappa kommer från vårt grannland i öst och att hans senast kända adress är i Koskenjärvi. Där i det fridfulla området Naapurikatu 84-88 möts väninnorna igen och där börjar också en rad dråpliga och tragiska, men också glädjefyllda händelser ta form. Båda de här böckerna är uppbyggda av många kluriga och intressanta delar som knyts samman till en riktigt bra berättelse. Det är också lätt att ta till sig flera av karaktärerna, även om Maria blivit en favorit hos mig. 

Båda böckerna kan läsas fristående, men jag har nu läst dem direkt efter varandra och visst finns det en poäng med att göra det eftersom bok nummer två är en direkt fortsättning på den första boken. Mat är ett av böckernas teman och Maria delar generöst med sig av sin kuldinariska receptsamling. Helheten i böckernas uppbyggnad gör att jag inte vill skriva för mycket om handlingen eftersom det då kommer att förstöra en stor del av upplevelsen för dig som läsare.

Jag har med åren lärt mig att anpassa mitt läsande efter författarnas varierande skrivsätt och det har blivit en spännande del i mitt analyserande av de böcker jag läser. I 52 år och okysst använde Carina Aynsley ett språk som passade bra för en hälsingeskröna där ordvalen och landskapets språkbruk förstärker texten. Här är språket seriösare, det ger meningarnas uppbyggnad och sammanfogande en rytm, känsla och en puls som är precis det jag uppskattar hos mina favoritförfattare. Visst hittade jag några korrekturfel i böckerna men de stör absolut inte min läsning. Det är underligt det där med att det är så lätt att hitta de extra orden eller orden som saknas i andras texter medans jag ofta missar dem i mina egna.

Jag tyckte väldigt mycket om Carina Aynsleys bok om Lotten Stoor, men här har Carina överträffat sig själv och jag är väldigt intresserad av vad hon kommer att presentera i sitt fortsatta författarskap. Jag väntar med stort intresse på hennes nästa bok som jag vill tro kommer att ta upp många intressanta ämnen.

Kom ihåg……………..se upp med grannarna!

Maud Granholm
Basilicablogg.se


Ina Hurtig har läst del 1 och recenserar den här.

Grannar …i nöd och lust av Carina Aynsley är del 1 i en duologi och fullkomligt ljuvlig underhållning.
Såhär: Lisa och Maria är barndomsvänner, nästan mer som systrar. (Ni vet, drömmen om en syster, där man delar allt och ställer upp i vått och torrt och gud nåde den som är dum. Den typen av vänskap) Maria har flyttat från Gävle till Koskenjärvi, Finland, för att leva med sitt livs kärlek Hannes. Dit kommer Lisa som nyss har förlorat sin mamma. Dels för att vara med sin allra bästa vän och dels för att söka efter sin ditintills okände far.

Det här är mer feelgood än romans, men mer romans än feelgood om ni förstår vad jag menar. Det finns svärta och tragedi här, men mest finns det värme. För mig är vänskapen mellan Lisa och Maria den stora nerven i boken, även om där också finns romantik, ett mysterium och intriger nästan shakespearianska i hur de hänger samman. Det är mästerligt!

Det är en varm, rolig och riktigt spännande berättelse. Jag skäms inte för att erkänna att det kom en tår eller två innan den var utläst, men det var med ett stort leende jag stängde boken och jag kommer defo att testa några av Marias recept som fick det att vattnas i munnen med jämna mellanrum.

Carinas förmåga att fånga det absurda och roliga i människor och deras egenheter är oöverträffad och hon gör det som vanligt på ett sprudlande och strålande vackert språk. Det är ett rent nöje att läsa allt hon skriver.

Om Grannar …i nöd och lust vore ett väder skulle det vara skuggan en het högsommardag där luften smakar smarrig drink.

Nu ser jag fram emot att läsa nästa del, lyllos mig som har den hemma!

Ina Hurtig
@wowzadelux

1 kommentar på “Carina Aynsley, Grannar i nöd och lust

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *