Kristina Ahlström, Hannas Sweet Deli

Det här är en bok för dig som älskar sötsaker, god mat och livsdrömmar. I Hannas Sweet Deli tar Kristina Ahlström oss med på en kulinarisk resa där inte bara kakmonstren vrider sig av vällust. Den här boken ger säkert många fler läsare ett ökat sötsug och en påträngande baklust.

Hanna Dahlmans liv har efter 48 år tappat sitt skimmer. Hon är nyskild och tillsammans med hunden Sigge försöker hon nu hitta sin plats i livet. Ett nytt liv utan den man som suddat ut hennes personlighet och gjort hennes liv grått och glädjelöst. Sonen Carl äger en restaurang med stjärnstatus och vill nu öppna ett nytt trendigt café på Södermalm. Hanna får frågan om hon vill vara med och driva rörelsen och naturligtvis vill hon det. Vägen till en livsdröm tar form och Hannas liv förändras dramatiskt. Men ingenting är enkelt för här finns onda krafter som motsätter sig caféets nyöppning. Någon placerar en vass kockkniv med spetsen uppåt i en mjölsäck och byter sedan ut den viktiga bakingrediensen socker mot salt.  

En bra feelgood får inte sakna kärlek. Här finns förutom god mat och söta delikatesser även en del intressanta män som kocken Tor och den charmige Yacoub. Men är Hanna redo för ett nytt förhållande och hur skall hon förhålla sig till exmaken Erik som också finns med kring öppnandet av Hannas Sweet Deli?

Temat med mat och bak är inte fel. Jag har hängt många timmar med Pascal och hans personal i tv-serien Pascals konditori i Oslo, med Tina i Hela Sverige Bakar och med den charmige Paul Hollywood i Englands produktion med samma namn. Naturligtvis sitter jag också bänkad framför Kockarnas kamp och Sveriges mästerkock och jag känner väl till stjärnkocken Markus Aujalay som här är en av handlingens bikaraktärer. För den som älskar riktigt söta bakverk är det här en drömbok och att Kristina Ahlström kan sin sak i den söta världen är helt säkert. Hennes kunskap och intresse för mat och bak är klockren för en bok med namnet Hannas Sweet Deli. Hon har precis som bokens huvudkaraktär en passion för bakning och 2015 var hon med i tv-programmet Hela Sverige Bakar. Vid 62 års ålder har hon nu debuterat med en feelgoodbok och i böckernas värld får hon möjlighet att öppna det café som hon alltid drömt om. Hon utbildade sig till kock i Frankrike och har också arbetat som skolkökslärare. Boken avslutas med flera av recepten som ingår i Hannas Sweet deli.

Texten är välskriven och bokens omslag av Nils Olsson inspirerar till läsning. Jag hade först lite svårt att hitta den rätta läsglädjen, men boken ”tar sig” och när intrig läggs till intrig ökar spänningen och handlingen knyts ihop till ett bra avslut. Ibland kan jag uppleva att miljö-, person- och receptbeskrivningarna tar över en del, för även om jag tycker om mat och vill känna in miljöer och klädval så tappar jag lite fokus när beskrivningarna blir för detaljerade.

Min sammanfattning av boken blir att det är en läsvärd feelgood och författaren har lämnat kvar ett flertal frågeställningar som bäddar för en intressant fortsättning. Jag kommer absolut att följa Hannas liv i nästa del av serien.

Maud Granholm
@Basilica55
Basilicablogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *