Håkan Nesser, En främling knackar på din dörr

En oväderskväll i slutet av januari knackar det på Judith Millers dörr. Hon öppnar utan att veta vad hon ska finna – och utan att förstå att hennes liv just tagit en helt ny riktning, att det här är tidpunkten som hon för alltid ska se tillbaka på som starten för både det bästa och värsta som hänt henne.

På samma sätt anar inte heller Anna Kowalski och mannen som äger hästarna Svart och Brun att några steg åt ett nytt håll kan få sådana obönhörliga konsekvenser.

I Van Veeterens Maardam fortsätter brotten att begås och kommissariens efterträdare Jung gör sitt bästa för att lösa dem, men vissa fall förblir kanske bäst ouppklarade. Boken innehåller tre nesserskt glimrande kortromaner: ”Beundran”,” Botgöring” samt ”En främling knackar på din dörr”

Recension

Håkan Nesser har ofta på senare år sagt att ”det här blir min sista roman”. Men inte så; det kommer fler. Tack och lov, skulle jag vilja säga. Författarens skrivklåda håller i sig och det är ju inte bara Nesser som har den klådan.

Den här gången är Nesser aktuell med en bok som innehåller tre kortromaner på drygt etthundra sidor vardera inom ramen för en, där den tredje och sista, En främling knackar på din dörr fått ge namn till boken och utgör också tematiken för alla de tre kortromanerna.

Vad gör du om en främling knackar på din dörr? En händelse som kan leda i många riktningar.

Judith, blivande gymnasielärarinna i engelska och franska, öppnar en mörk och kulen natt dörren för en främling som genomblöt och utmattad ber att få komma in. Ingenting blir därefter som förut.

I en annan historia, Botgöring möter vi en före detta lärare i filosofi som genom olyckliga omständigheter hamnat i ett litet torp ute på landsbygden där han arbetar som översättare, med de två islandshästarna Svart och Brun som enda sällskap. Under en bussfärd noterar han en ung kvinna som ser olycklig ut och bestämmer sig för att ta reda på varför. Det är eftertänksamt, underfundigt och mycket underhållande.

I Beundran möter vi läraren Anna Kowalski, som lever i ett trist äktenskap och som hoppas på ett äventyr när hon får mystiska inviter från en anonym beundrare. Är det någon av de manliga lärarna på hennes skola? Ett mord på en kvinna i lägenheten bredvid sätter fart på historien.

Tre berättelser med helt olika intriger men med en grundläggande ensamhet i botten.

Nessers språk är den främsta kvaliteten. Inte så att det är något fel på intrigerna, men det är hur huvudpersonerna tänker om sig själva och funderar över vad de gör som bygger en handling som inte behöver ha så mycket av action för att hålla intresset vid liv. Det är en njutning att läsa en berättelse som låter språket leva och leka.

Nesser! Fortsätt skriva!

Lennart Bergström

Håkan Nesser

Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet, den filosofiska thrillern Flugan och evigheten, brevromanen Kära Agnes!, novellsamlingarna Barins triangel och Från doktor Klimkes horisont, New York-romanen Maskarna på Carmine Street, London-romanen Himmel över London samt kvintetten om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge, varav den femte, Styckerskan från Lilla Burma,utkom i september 2012. Därefter har Levande och döda i Winsford (2013), Elva dagar i Berlin (2015) och Eugen Kallmanns ögon (2016) utkommit. 2018 publicerades Intrigo innehållande novellerna ”Rein”, ”Kära Agnes”, ”Ormblomman från Samarien”, ”All information i fallet” och kortromanen ”Tom”, vilka ligger till grund för de internationella storfilmerna i ”Intrigo-trilogin” regisserade av Daniel Alfredson. Samma år, 2018, utkom De vänsterhäntas förening, där kommissarierna van Veeteren och Barbarotti möts i en och samma bok, denna har följts av Halvmördaren (2019), samt de två Barbarottiböckerna Den sorgsne busschauffören från Alster (2020) och Schack under vulkanen (2021). Sommaren 2022 utkom En främling knackar på din dörr, som innehåller tre kortromaner: ”Beundran”, ”Botgöring” och ”En främling knackar på din dörr”.

Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *