Monica läser Moa Herngren

Moa Herngren, Skilsmässan (Roman)

Ingen kan som Moa Herngren skriva relationsromaner som berör. Bea och Niklas har varit gifta i 20 år. Han är barnläkare och hon jobbar åt Röda Korset, de har två tonårsdöttrar. Livet är ganska behagligt tycker hon, hon får sitt exklusiva kök efter lite tjat, ny soffa och saker från Svenskt Tenn. Deras hem är vackert. Bea älskar att göra om, köpa nytt. Niklas vantrivs på sitt stressiga jobb, han vill leva enkelt, göra spontana saker. Han drömmer om att ta med sin familj på tågluff i Europa på semestern. Hon vill bara vara på Gotland i hans föräldrars hus, göra sånt de alltid gjort, år efter år. Det är hans lön de lever på så han måste bita ihop. Bea tjänar inte så mycket på Röda Korset även om jobbet är viktigt i sig. En dag är Niklas borta, hon blir arg först, sedan rädd att det hänt honom något? Till slut svarar han på hennes många sms, han vill vara ifred, tänka över sitt liv, vad han vill med dem och framtiden. Hon förstår ingenting, har han hamnat i en livskris?

Så får man följa Niklas i flera kapitel, Han är konflikträdd, viker sig hellre än konfronteras. Bea styr och ställer. Nu har han nått smärtgränsen. Han vill skiljas meddelar han kallt. Dessutom har han träffat en ny kvinna. Han går vidare men Bea kraschar ihop.

En bok som det gör lite ont att läsa. Jag lider till en början med Bea som tappar allt, hela sin trygghet. Men är det alltid den som lämnar som är skurken. Vad kommer fram när man börjar skrapa på ytan.

Skickligt skrivet av Moa Herngren, en bok som kryper under skinnet på mig. Känner en viss olust av det jag läser. Hur långt får det gå innan man på riktigt börjar lyssna på varandra, innan det kanske är försent.

/Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *