Monica läser bok 19-20 i Låna&Läs

Anders de la Motte, Bortbytaren (Spänning)

Bortbytaren är första delen i Askerserien. Anders de la Motte är före detta polis och säkerhetschef, en författare jag gillar att läsa.

En huvudkaraktär jag efter bara några sidor känner att henne kommer jag att tycka om att följa i fler böcker. Leo (Leonore) Asker är en egensinnig polis med två olikfärgade ögon. Hårt fostrad i självförsvar av sin pappa, Per, alltid bra att ha. Överlevnadsryggsäcken är packad för att kunna fly inom två minuter när faran närmar sig. Två ungdomar försvinner spårlöst, Malik och Smilla. Smillas föräldrar är rika och de befarar att det är ett kidnappningsdrama för att pressa familjen på pengar. Leo är kriminalpolis på avdelningen för grova brott, hon drar omgående igång en utredning för att inte tappa tid. Då får hon veta av sin chef att man kallat in en kriminalare från NOA i Stockholm, Jonas Hellman, den person hon minst av allt vill träffa, en person hon flytt ifrån. Hon blir fråntagen utredningen och förpassas till ”Avdelningen för förlorade själar” i källarplanet med fyra luggslitna kollegor som hon nu tillfälligt ska ansvara för. Den arrogante Jonas Hellman har redan bestämt sig. Det är Malik som kidnappat Smilla, de har varit ett par men hon har gjort slut. Han finns dessutom i polisens register för diverse förseelser och verkar vara i stort behov av pengar. Leo har en annan åsikt. Speciellt när det börjar dyka upp små plastfigurer på en modelljärnväg för entusiaster. Figurer som inte hör dit, vem har placerat dem där och varför?

I boken får man följa några av personerna i olika kapitel. Bortbytaren, den onde med ett stort mörker inom sig. Smilla som ligger fången i ett mörkt rum med stenväggar i en övergiven byggnad. Leo, under hennes uppväxt med den allt mer excentriske pappan Per. Leos barndomsvän Martin Hill. När man hittar Malik död i sin bil spricker Jonas Hellmans teori om vem som kidnappat Smilla. Leo gräver sig djupare in i fallet, hon förstår att de små plastfigurerna på modelltåganläggningen visar vägen vad som hänt. Plötsligt är det en seriemördare hon söker. Samtidigt som Bortbytaren vänder sig mot henne, är det hon som är nästa person han vill gömma och äga?

Anders de la Mottes bästa bok hittills, jag ser fram emot att läsa del två i Askerserien eftersom boken slutar med en cliffhanger som fick mig att ropa högt. En klurig kriminalhistoria med ett flertal intressanta karaktärer. Jag ger den högt betyg.

Clare Lombardo, En lyckligare tid (Roman)

En debutroman som fått stor försäljnings- och kritikerframgång i USA  och sålts till ett dussintal länder.

Marilyn och David har älskat varandra sedan 1970-talet. De får fyra döttrar. Wendy, den egensinniga. Violet, som ängsligt finns där, iakttar och anpassar sig. Liza, den duktiga, som pressar sig att alltid ha de högsta betygen, allt för att bli sedd. Så lilla sladdbarnet Grace, lillasystern som alla daltar med, turas om att ta hand om, även när hon är vuxen. Dessa personer får man följa genom 40 år, 660 sidor. Ett familjedrama, en bok som genomsyras av kärlek. Marilyn och  Davids kärlek till varandra som bara växer med åren, Den fysiska kärleken, de tröttnar aldrig på kyssar och smek. Något som ibland gjort att de fyra döttrarna känt sig utestängda. En bok om livet som ibland tar konstiga och jobbiga vägar, men också en bok om familjeband och  systerskap som överträffar det mesta.

En  bok jag bara älskade att läsa till sista sidan trots de 660 sidorna

Monica Gullman

1 kommentar på “Monica läser bok 19-20 i Låna&Läs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *