Recension: Björn Ranelid, Min skolfröken skall vara ett frimärke

Nu har Monica läst ytterligare en bok, nr 18, ur Låna&Läs 22/23. Denna gång är det Björn Ranelid, Min skolfröken skall vara ett frimärke.

Författarens hyllningsbok till den skolfröken han hade de första tre åren i skolan, Anna Jensen.
Hon lärde honom läsa, skriva och räkna. Att älska språket. Han skriver om kontakten de haft genom livet, hur hon följt honom i hans författarskap, läst hans böcker.
Nu står han där vid hennes grav, (hon blev 89 år), tillsammans med ett 60 tal personer. Flera av dem har varit hennes elever genom åren. Han lyssnar på prästens griftetal medan tankarna går tillbaka när han var sju år och träffade Anna Jensen första gången.
Han sitter i skolbänken och ser henne skriva sitt namn med krita på den svarta tavlan, Anna Jensen. Han minns hennes oändliga tålamod med de barn som behövde extra hjälp när bokstäverna fladdrade omkring som fjärilar innan de fick fäste i skrivböckerna. Guldstjärnorna hon klistrade in när de varit duktiga med rättskrivning, matematiken och uppsatserna.
Han skriver också om sin fina barndom och uppväxt med kärleksfulla föräldrar en bror och en syster. I ett tryggt Malmö men också om det Malmö som är idag.
Berättelsen om Greta Nilsson och hennes liv som ensamstående med två barn. Det slitna hotellet där hon växte upp. Hennes pappa var hallik, hennes mamma en hora, hon tog emot sina kunder på tredje våningen på hotellet när Greta var i skolan.
Greta hade 12 timmars arbetsdag, hon städade och tvättade åt de bättre bemedlade som bodde i området. Hon trappstädade två stora hyreshus flera gånger i veckan, allt för att ge sina barn en dräglig tillvaro.
Hon och Anna Jensen var vänner, de hade kärleken till litteraturen tillsammans.
Greta tog som vuxen studenten via Hermodskurser, senare utbildade hon sig till bibliotekarie, ett arbete hon kom att ha på Malmö stora Bibliotek tills hon gick i pension.
Björn Ranelid och Anna Jensen träffades då och då genom åren. Han säger att det var hon som fick honom att så småningom våga ta steget att bli författare.

Hans språk är unikt, ingen annan skriver på samma sätt.
Kärleken till litteraturen genomsyrar hela boken. Något som människorna han skriver om har gemensamt.
Så, Björn Ranelid, må du aldrig sluta skriva dina böcker på ditt speciella sätt, så lovar jag att jag kommer att läsa dem och njuta som jag gjort av denna fina hyllningsbok och de böcker du tidigare skrivit, jag har nog läst de flesta av dem.

Monica Gullman


Bokfakta:

Författare: Björn Ranelid
Isbn: 9789100198367
Förlag: Albert Bonniers
Utgiven: 2022
Sidor: 440 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur


Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *