Maria Gustavsdotter, En egen lön

Efter den älskade bokserien Prästdöttrarna är Maria Gustavsdotter äntligen tillbaka med en ny historisk roman. En egen lön följer två kvinnor som brottas med samma problem trots att mer än hundra år skiljer dem åt: Hur ska de kunna förverkliga sin dröm om att verka som fotograf – och dessutom kunna försörja sig på arbetet?

1913. Den unga Hillevi lämnar föräldrahemmet för att börja arbeta som tvätterska på godset Tjolöholm. Det är långa dagar och arbetet är slitsamt. Hillevi drömmer om ett friare och bättre liv. På godset får hon ta del av fotograferandets fascinerande värld och Hillevi inser vad hon verkligen vill göra. Med kamerans magi vill hon föreviga livets ögonblick.

2020. Daphne vill arbeta som fotograf och planerar att starta en egen ateljé i hemstaden Lund. Men hennes planer grusas tvärt när coronapandemin bryter ut. Vad ska hon nu göra med sitt liv? Hur ska hon försörja sig och kommer hon att bli helt beroende av sin sambo?

Trots att Hillevi och Daphne lever i olika tider brottas de med samma problem. Med En egen lön visar Maria Gustavsdotter återigen sin osvikliga känsla för att trovärdigt skildra kvinnors liv, i dåtid såväl som nutid.

Recensioner

Maud Granholm har läst boken, ”Det här är en bok som verkligen överraskade mig. En egen lön kommer att ligga mycket högt upp på min lista över 2022 års bästa böcker. Ett välskriven bok med ett språk jag tycker om. Handlingen tar mig med på en historisk resa i en tid där unga kvinnors livsval styrs av en förvriden kvinnosyn. Därmed inte sagt att kvinnors livsval alltid är lättare i dag än för hundra år sedan.”

Läs hela recensionen här.

Sagt om tidigare böcker:
”De historiska skildringarna präglas av sinnlighet och liv, men också av noggrannhet och omfattande researcharbete. Alla får sitt i den här romanen, både historienörden och romantikern … en utmärkt historisk roman.”
Corren om Den gyllene hårnålen

Maria Gustavsdotter har funnit sin nisch i histo­riska romaner som ger kvinnornas liv berättar­ordet och hon berättar så att man får ypperligt svårt att lägga ifrån sig boken.”
Bohusläningen om En sekund är jag evig

1 kommentar på “Maria Gustavsdotter, En egen lön

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *