Monica läser bok 27 & 28 i Låna&Läs

Chris Whitaker, Slutet blir vår början (Spänning)

2021 fick han priset The CWA Gold Dagger för bästa spänningsroman i England. En ny författare för mig och jag blev sannerligen inte besviken. En av 2022 års bästa böcker i spänningsgenren, definitivt.

Duchess Day Radley är 13 år. Hon får bli mamma till sin lillebror fem-årige Robin. Deras mamma, Star, är en trasig person. Hon dricker och använder droger. Hon är sanslöst vacker och männen dras till henne något som ställer till det för familjen. Duchess gör allt för att skydda sin lillebror och sin mamma. Hon har utnämnt sig själv som laglös och gör som hon vill i alla lägen. Hon är liten och späd men tar till knytnävarna när de andra barnen i skolan hånar och skrattar åt henne. För hennes urvuxna kläder och sina torra lunchsmörgåsar utan pålägg. Pengar till mat saknas ofta, det viktiga för henne är att Robin får äta av det som finns. Hon är laglös och gråter aldrig även om tårarna bränner bakom ögonen. Polischef Walk har tagit på sig att vaka över familjen. Särskilt nu när Wincent King släpps ur fängelset efter 30 år. Han var 15 år när han en kväll körde ihjäl Stars lillasyster, en olycka, men han dömdes till mord. Innevånarna i Cape Haven är inte glada nu när han släpps, inte alla vill ha honom tillbaka Walk har en sjukdom som han försöker hålla för sig själv, så länge det går. När Star hittas skjuten till döds förstår han att han måste ta till allt han kan för att hitta mördaren. Och, vad kommer att hända med barnen, Duchess och Robin?

Boken är en ovanligt gripande spänningsroman med många karaktärer. Kampen mellan det onda och goda, hur långt är man beredd att gå för att skydda sina familjehemligheter.

Jag är helt tagen av denna fantastiska familjehistoria. Tänkte att jag inte ska gråta när jag läste de sista sidorna. Men det gick inte att hejda, naturligtvis grät jag hejdlöst för Duchess, Robin, Walk, Wincent och de andra oförglömliga karaktärerna.

En bok jag ger högt betyg och kommer att prata mig varm för i den julhandel som stundar.

Denniz Kaan Löfgren, Pojkar vill bli män. (Roman)

En debutant, som är född och uppvuxen i Norra Botkyrka. Mer får man inte veta om honom i presentationen. Boken utspelar sig i miljonprogrammets Sätra, en plats där utanförskapet är stort. Pappor som super hejdlöst och misshandlar sina fruar och barn. Det stinker i de sunkiga trappuppgångarna, av spyor och hasch. Portlåsen är sönderslagna, missbrukarna sover i källarförråd och säljer öppet droger för att finansiera sitt eget missbruk. Rico bor där med sin svennetjej, de har en liten dotter Melodie. Han vill att de ska få ett bättre liv någon annanstans. Men han förmår sig inte att göra den förändringen, närheten till drogerna betyder mer. Alla av rang i området bär skjutvapen, den som golar till snuten blir brutalt nedskjuten. Att se sin alkis till pappa skjuta sin mamma och sina två småsyskon och sedan ta  sitt eget liv.

Vad gör det med en ung tonåring i slutändan? Han blir själv en mördare och hamnar inlåst på lång tid. Pojkar som vill bli män, de drömmer om respekt, heder och hämnd. En bok jag läster med viss ångest, vill veta mer om författaren, är det självupplevt eller är det en fiction? En bok om utanförskap. Kan man bryta sig loss, orkar man ens, för tillhörigheten i gängen är stark, där är man bröder och systrar, för all evighet.

Monica Gullman

1 kommentar på “Monica läser bok 27 & 28 i Låna&Läs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *