Fredrik Backman, En man som heter Ove

Fredrik Backman är ett fenomen. Sedan 2012 har han gett ut åtta böcker. Debutboken, En man som heter Ove, kom 2012 och har blivit en internationell succé. Sagan om den buttra grannen och vikten av att köra Saab blev en succé i alltifrån Tyskland till Sydkorea. Den låg på New York Times bästsäljarlista i mer än ett år och har sålt i mer än 7 miljoner exemplar. 

En man som heter Ove har både blivit föremål för en scenuppsättning och en filmatisering. Den förstnämnda hade premiär på Rival i Stockholm den 30 januari 2015. Ove spelades på scenen av Johan Rheborg. Boken filmatiserades 2015 med Rolf Lassgård i rollen som Ove, i regi av Hannes Holm. Den sågs av 1,7 miljoner svenskar och blev Oscarsnominerad för bästa utländska film.

2023 blev boken även en amerikansk film under namnet A Man Called Otto, med Tom Hanks i huvudrollen.

Några andra av Backmans böcker har filmatiserats.

Britt-Marie var här har även den filmatiserats med premiär 25 januari 2019. För regin stod Tuva Novotny och i titelrollen syntes Pernilla August.

År 2020 hade TV-serien Björnstad premiär på HBO Nordic. TV-serien byggde på Backmans bok och regisserades av Peter Grönlund.

År 2021 adapterades Backmans bok Folk med ångest som tv-serie med Felix Herngren i regi.

Jubileumsupplaga av En man som heter Ove

2022 gavs en ny utgåva av En man som heter Ove ut där originaltexten förenas med ett rikt extramaterial och för första gången skriver Fredrik Backman själv också dj​upt personligt om hur allting började.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *