Fest – BOKREA!

I hundra år har bokhandelns stora bokrea varit en fest för alla som älskar att läsa! Så även i år med mer än 800 titlar att välja mellan.


Bokrea Slutspurt 50%

Trumvirvel, tack! Nu går startskottet för bokreafinalen och det innebär att du får hela 50% rabatt på reapriset i alla våra butiker.* Skynda att fynda underbara läsupplevelser till otroliga priser innan de tar slut. Flera böcker köper du för under 50-lappen, kan det bli bättre?

*Gäller i fysisk butik, ej online. Erbjudandet gäller endast reaprismärkta böcker på bokrean 9–15 mars 2023 och så länge lagret räcker. Kan inte kombineras med andra erbjudanden.


Vi börjar med en festkväll, måndag 20 februari, kl 18.00. Då gästas vi av Sara Strömberg, författare från Östersund, som blivit mycket uppmärksammad av läsare och recensenter efter sina två böcker, Sly och Svek. Hennes debutbok, Sly, finns med på årets rea. Biljetter (50kr/st) för detta event finns i kassan och i vår webbshop.

Bokrea – FörFest!

18.00 Reafesten startar
18.15 Sara Strömberg intervjuas av Lotten Glans, som driver Lottens Bokblogg
18.45 Lotten tipsar om sina favoriter bland årets reatitlar
19.00 Vi bjuder på fika!
19.20 Eveline Santner tipsar om sina favoriter bland årets reatitlar
19.40 Dags att plocka dina favoriter från årets rea. Påsen med dina böcker hämtar du när rean har startat.

Biljett till REA För-fest

Du behöver en biljett, (50 kr), som du köper i kassan eller i vår webbshop.

Bokrea 2023

Fram till reastarten kan du fundera på vilka titlar du är intresserad av och kanske hittar du sådana som du inte upptäckt tidigare. Till din hjälp erbjuder vi dig vår reakatalog, som du kan hämta i butiken, ladda hem som pdf eller läsa på skärmen, se nedan.

Börja gärna med att göra en lista över de böcker du vill ha och kom gärna in till oss så hjälper vi dig. Behöver du tips och råd så fråga gärna oss. Glöm inte att också komma på vår REA För-kväll där Lotten och Eveline tipsar om sina favoriter!

Bokrean är viktig för oss som butik i stenstan. Vi är oerhört tacksamma för att du handlar hos oss, det ger oss möjlighet att fortsätta driva butiken. Under bokrean är priserna i stort sett lika i vår butik och hos nätbutiker.

  • Hämta katalogen i butiken
  • Ladda hem katalogen som pdf här.
  • Läs katalogen på skärmen här, (fungerar bäst på laptop eller stationär dator)


100 år med Bokrean

Bokrean började redan i slutet av 1920-talet då bokförlagen ville få sålt sina restupplagor. Då fanns inga regler för rean, utan ett förlag började sin rea i början av våren och sedan hängde de andra förlagen på med sina. Det var endast böcker som var fem år eller äldre som var med på rean.

Under 1930-talet började förlagen enas om bestämda datum varje år, runt den 15 februari. Redan då diskuterades startdatumen och bokrean fick inte ligga för nära julhandeln. Fler faktorer kom att spela in på valet av datum, såsom datum för avlöning och skolornas sportlov.

År 1940 gick tre förlag samman och tryckte den första gemensamma reakatalogen. 1945 var det hela 14 förlag som samsades i samma katalog, med över 900 titlar. Detta var billigare för de inblandade förlagen, och gav även kraftfullare marknadsföring.

1950 genomförde förlaget Bonniers en stor lagerrensning i samband med bokrean, som därmed blev förlagets dittills största bokrea. Bonniers reakatalog innehöll det året 850 titlar och trycktes i 420 000 exemplar. Under 50- och 60-talet ökade också medias och allmänhetens intresse för bokrean som då blev ett gigantiskt jippo. På 80-talet sjönk intresset och bokrean fick dåligt rykte eftersom specialupplagor trycktes upp enbart för rean. Dessa rensades dock bort i slutet av 80-talet och rejäla prissänkningar infördes. Dessa åtgärder var lyckade. Bokrean fick tillbaka sitt goda rykte och försäljningen ökar fortfarande.

Det finns en del regler och överenskommelser för att bokrean ska bli så rättvis som möjligt för alla inblandade butiker. Reglerna sätts av Svenska Bokhandlareföreningen. Exempelvis har det gemensamma startdatumet bestämts bland annat för att få upp ett tryck och intresse för rean och även uppmärksamhet – av både kunder och media – över hela Sverige samtidigt.

Bokhandlare över hela landet har nu därför ett gemensamt datum för bokreans start, och reaböckerna får inte säljas före detta datum. I år är startdatum tisdagen 21 februari.

Sara Strömberg

Se en film från kvällen här (18 min).