Elise Karlsson, Det finns liv här

Banner

Det är 1971 och den första generationen hyresgäster flyttar in i Rinkeby. Bland höga hus, stora gårdar och taniga nyplanterade buskar möts Yeliz och Rosanna, Dexter och Joseph, Kai och Valentina. De jobbar, leker, åtrår, drömmer och tar det nya området i besittning.

Det finns liv här inleder Rinkebysviten, en romanserie om en plats och människorna som bor där. I denna första del av en berättelse om Sverige är det sjuttiotal.

Recensioner

Caroline har läst och skriver ”Upplevelsen är stor, känslorna är många och slutsatsen klar: bri-lj-ant!”

Jag är vingklippt på nuet. Annan beskrivning är överflödig. Detta!

Det finns liv här, vadå? Låt mig ta er till Stockholmsförorten Rinkeby, året är 1970 och framtidstron byggs in i huskropparna där hyresgäster pö om pö får sina bon och formar sina liv. Bland höghusens myller får vi möta olika karaktärer vars öden korsas och kantas kring vardag, verkligheter och väntande drömmar om ett större nu. 

Strukna storblommiga gardiner och Gul & Blå-jeans möter längtan efter att göra livet större. De bästa smakerna från engelsk konfekt får liv intill Bowie som framtidsmakare och Thatcher som frontfigur. Här finns kvinnorörelsen, utforskande av kärlek och kapitalet som spelar roll. Här är Barnen från Frostmofjället, förutsättningar som banar vägar och ett område som formas. Och här är en roman som bär mycket mer än en realistisk berättelse: det är en skildring av hur det är att vara människa, om vad som formar oss och det samhälle vi tillhör. Lyckligtvis är detta bara första delen av en serie, som jag hoppas blir lång!

Detta är på många vis en modern klassiker av vår tid. Gränsen mellan vardagen då och verkligheten nu suddas ut, tidsandan sveper som en vind omkring mig och karaktärernas känns nära på ett sätt som gör helheten levande.

Samtiden då drar fram som en tornado och slukar hela mitt jag, allt mitt nu och mer än jag förmår att klä med ord. Genom ett raster av liv, drömmar och en tidsanda av framtidstro har författaren med denna inledande bok tecknat konturerna för och skärvor av vår tid som är nu.  

Upplevelsen är stor, känslorna är många och slutsatsen klar: bri-lj-ant!

Och.  

Det finns liv här är en levande, längtansfull och lågmäld berättelse med många bottnar och massor av liv. En skildring av Sverige i ett då som även tar sig an både ett hur, ett nu och ett sen med spjärn från den första generationens hyresgäster i en Stockholmsförort. En roman med starka livsöden, en skärpa i författarblicken och förbluffande fin känsla för tidens tand. 

Det händer inte ofta men ibland sker det där som påminner mig om varför jag älskar litteratur och att läsa: då när en roman visar att riktigt bra litteratur inte bara är verklighetsflykt utan står i direkt kontakt med – har en botten i – livet och läsaren. Som denna!

/Caroline Nilsson
@carolinesbokblogg


Berättelsen om Sverige, Det är 70-tal. Rinkeby, ett nytt bostadsområde, höga hus, stora gårdar. Människor flyttar in.

Vi får följa Yeliz, som bor med sin mamma, pappa och två småbröder. De kom som flyktingar från Turkiet, har bott i Timrå under en tid men flyttat till Rinkeby. Större chans att få jobb i Stockholm säger hennes pappa.

Yeliz är hårt hållen, viktigt med skolan, hennes pappa vill att hon ska studera, bli läkare eller advokat. Hon måste vakta sina småbröder när de är utomhus. Viktigt för familjen att skicka pengar till släkten i Turkiet, Sammanhållningen i familjerna är stark.

Rosanna bor med sin mamma som dricker för mycket. Hon lägger deras pengar på sprit, det finns sällan mat i kylskåpet. Rosanna driver runt, hamnar snett, börjar skolka från skolan, hänger med äldre killar som håller på med droger. Vill inte vara hemma, mammans killar vill gärna kladda på henne när de är fulla, när hennes mamma somnat i ett hörn i soffan.

Kai pluggar på universitetet, lite planlöst. Hon har korta förhållanden både med män och kvinnor. En dag träffar hon Valentina som är äldre och har en liten son, hon blir kär i henne, de blir ett par.

Joseph är gift med Ann-Sofi, de har en liten son, Johnny. Allt har gått så fort, nästan för fort. Han växte upp i Nievi. Gick på internat i Nairobi. Studerat i England och Sovjetunionen. Nu bor han här i Rinkeby med sin familj. Han fick jobb som vaktmästare på kyrkogården. Krattar och städar och är glad att han fått ett jobb trots hans knaggliga svenska. Går på SFI för att lära sig språket.

Boken är välskriven språket fint. Jag följer karaktärerna.

Rosanna oroar jag mig för, hur ska det gå för henne när hon driver vind för våg.
Yeliz som vill ha mer frihet, men så fungerar det inte i hennes familj. Pappan vill gifta bort henne med en äldre man i Turkiet.
Kai som äntligen bestämt sig för att hon är lesbisk, men när Valentinas före detta man dyker upp blir hon orolig.
Joseph som känner att äktenskapet börjar knaka. Ann-Sofi har sitt liv med sina väninnor och sitt samhällsengagemang.

En bok jag läser med stort intresse och gärna rekommenderar andra att läsa.

Högt betyg.

/Monica Gullman

Andra har sagt…

”Det var ett bra tag sedan en bok beredde mig sådan läsglädje som Det finns liv här gör. Karlssons flyhänta prosa, helt renskrapad på krumbukter, tillsammans med hennes genuina värme för människorna och platsen gör att jag ser väldigt mycket fram emot fortsättningen.”
Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

”Återskapandet av en plats i tiden fungerar så fint. Det finns verkligen så mycket liv här. I den här komplexa kärleksförklaringen till människornas Rinkeby.”
Bodil Juggas, Arbetarbladet

”Trådarna och förgreningarna mellan liven inger ett lågintensivt, varmt myller. Karlsson balanserar den politiska tid som omgärdar karaktärerna med stort gehör och omsorg för de inre konflikterna som upptar dem.”
Donia Saleh, Aftonbladet

”Elise Karlsson har lagt sitt öra mot höghusväggarna och hört många hjärtan slå. . som alla bra historiska romaner är den framför allt intresserad av att fånga medvetanden, känslor och stämningar från en svunnen tid då friheten hägrade på många områden: sexualitet, utbildning, familj. Och dagens läsare måste fråga sig var de blev av, alla ljuva drömmar om en rimligare värld. Även, och kanske särskilt, i Rinkeby.”
Ingrid Elam, SVT