David Lagercrantz, Memoria

Banner Lagercrantz

Claire Lidman är död sedan fjorton år. Men Samuel, Claires man, vägrar att acceptera det. Så när han får syn på en kvinna i bakgrunden på ett semesterkort som ser ut precis som Claire, vänder han sig till Hans Rekke och Micaela Vargas. De är djupt skeptiska. Men Rekke upptäcker ändå några detaljer på fotot som tyder på att det verkligen är Claire. Är det möjligt? Eller tar de sig an fallet bara för att få möjlighet att jobba ihop igen?

Undersökningen leder dem bakåt i tiden och Rekke tvingas återvända till plågsamma minnen från det förflutna.

Samtidigt, kanske inte bara av en tillfällighet, träffar Rekkes dotter Julia en ny pojkvän som hon absolut vill hålla hemlig. Och Micaela blir fortsatt trakasserad och hotad av sin kriminella bror Lucas. Men det skrämmer henne inte. Först när hon inser vem Julias nya kärlek är, faller halva hennes värld samman, och Rekke förstår att han återigen måste stå öga mot öga med sin ungdoms stora fiende, Gabor Morovia.

Memoria för läsaren tillbaka till 90-talets bankkris, och till oligarkernas strid med det gamla KGB. I den andra delen i David Lagercrantz Rekke/Vargas-serie avslöjas brutala brott och hur de påverkar enskilda livsöden. Och hur nystandet i dem berör professor Hans Rekke och polisassistent Micaela Vargas djupt personligt.

Författaren

David Lagercrantz är född 1962 i Solna som yngsta barnet i en syskonskara om fem. Han är en journalist och författare som bland annat skrivit böckerna Jag är Zlatan Ibrahimović och tre delar av Millenniumserien, som fått många priser, sålts i mycket stora upplagor och översatts till många språk. Efter gymnasiet på Kungsholmen läste han enstaka universitetskurser i filosofi och religionshistoria för att sedan ta en examen på Journalisthögskolan i Göteborg. Han startade sin journalistkarriär som kriminalreporter på Sundsvalls Tidning, gick vidare till Kvällsposten för att sedan bli reporter på Expressen i Stockholm. Där bevakade han den tidens större kriminalfall, bland annat trippelmordet i Åmsele. Han skrev även en artikelserie om moderna hjältar som den bergsbestigande äventyraren Göran Kropp, den internationellt framgångsrike uppfinnaren Håkan Lans och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović. Allt detta ämnen som senare utvecklades till böcker.

Läs mer om David Lagercrantz här.

Recensioner

Nya spännande steg för Rekke och Vargas

Om du saknade professor James Moriarty, Sherlock Holmes supersmarta och kriminella ärkefiende, när David Lagercrantz med Obscuritas 2021 startade sin version av Arthur Conan Doyles berättelser, kommer du att bli glad över nya Memoria där Doyles skapelse från 1893 nu dyker upp etthundratrettio år senare i form av den förfärliga Gabor Morovia; det är inte bara de tre första bokstäverna i efternamnet han har gemensamt med sin föregångare. Hans Rekke var bara tolv när hans matematiklärare, doktor Brandt, hade tagit med sig en pojke i samma ålder till Rekkes hem i Wien, läraren hade äntligen hittat någon som skulle kunna ge Hans en intellektuell utmaning, den ungerska pojken Gabor. Och visst, bägge pojkarna är nog lika överbegåvade, men Hans lär sig också snabbt och smärtsamt att Gabor kombinerar obefintlig empati med gränslös ondska. Många år senare är Gabor ledare för ett internationellt kriminellt nätverk. Första juni 2004 får han besked om att Hans Rekke intresserar sig för den sedan länge dödförklarade Claire Lidman. Han reagerar på sätt som blir smärtsamma för många, det blir än en gång en kamp mellan de två rivalerna. Jag kan sakna det starka grundtemat från den förra boken men på andra sätt är den nya faktiskt ännu bättre.

Läs hela Anders Kapps recension här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *