Åsa Hellberg, Aldrig ensam

Banner Åsa Hellberg

New York 1909

Aldrig hade väl Charlotta Hellberg trott att högen av hästdynga på Fifth Avenue skulle ge henne en karriär långt mer framgångsrik än hon någonsin vågat drömma om hemma i Fjällbacka. Bland operasångare, industripampar och charmiga kommunister hittar hon den frihet hon drömt om sedan hon var liten.

Systern Sigrid söker istället ett stabilt liv som maka och mor, men bekymren hopar sig då det inte blir några barn. Hon har allt, men ändå inget, och hennes Alexander är sig inte lik.

Deras yngsta syster, läraren Rut, väljer att stanna kvar nära Fjällbacka, där de mest utsatta barnen behöver henne i skolan och de nämnder hon är invald i. Barnauktionerna gör henne förtvivlad, och till sist finns ingen annan råd än att ingripa själv. Att hjälpa dem som har det svårt gör det lättare att bära hemligheten hon döljer för omvärlden.

När de alla förenas i New York är ingenting som det en gång har varit och katastrofen är skrämmande nära.

Åsa Hellberg

Åsa Hellberg, född i Fjällbacka, är författare och har gått i täten för den explosion av feelgoodromaner som vi har sett de senaste åren.

De första delarna av den bästsäljande serien om Sonja gavs ut redan 2012 och såldes raskt utomlands. Det finns långt framskridna planer på att Sonjas sista vilja ska filmatiseras. Seriens har sålts i hundratusentals exemplar.

2019 lanserade Åsa den första delen i en ny trilogi om ett stort lyxigt hotell i London, Flanagansserien, där vi fick följa de kvinnliga cheferna 1960, 1980 och 2000.

Och temat, kvinnors rätt till sitt eget liv, återkommer i hennes sjuttonde roman. Nu återvänder Åsa till rötterna i Fjällbacka. I tre böcker kommer hon att berätta de gripande historierna om Hellbergsläktens kvinnor.

I den första boken, Inte utan min syster, träffar vi Åsas gammelfarmor Anna och hennes syster Cornelia. Året är 1903 och livet ser ut att bli underbart för de två sjuksystrarna. Bara några år senare är allt förändrat.

Åsa bor sedan många år i Stockholm, har en skrivarlya i Fjällbacka, och skriver gärna om kärlek men är numera totalt ointresserad av det själv. Hon har en vuxen son som är den bästa människan hon vet, och hon har ett smått sjukligt intresse av att göra om hemma i tvåan i Farsta.

Recension

Åsa Hellbergs serie om familjen Hellberg från Kville socken är ett stycke svensk historia från 1900-talets början. Hennes släktingars livsval blev avgörande för många på både gott och ont. Det här är en berättelse som berör, där en sann ramberättelse vävts samman med fiktion till en intressant familjehistoria. Berättelsen ger glans åt familjens kvinnor som gav nytänk och morgondagen en möjlighet till en annan framtid än den som erbjöds dem på den Bohuslänska landsbygden.

I den första delen av serien Inte utan min syster som tar sin början 1903 utmanar författarens gammelfarmor Anna och hennes syster Cornelia den tidens kvinnoroller genom att utbilda sig till sjuksköterskor. Cornelia gör valet att leva ogift och barnlös men Anna väljer trots sin utbildning ett liv som en gift kvinna med barn. Deras val var fria men livet blev inte lätt för någon av dem.

I del två Aldrig ensam har vi kommit till 1909 och Charlotta Hellberg tar beslutet att resa över till Amerika, precis som Åsas gammelfarfar och fler av syskonen redan gjort. Systern Ester följer också i syskonens fotspår, men familjens yngsta dotter Rut väljer att stanna kvar och utbilda sig till lärare. Systrarna Hellberg tampas alla med många personliga livfrågor. Systern Sigrid är nöjd med rollen som gift hemmafru, men barnlösheten tär på henne. Systrarna Charlotta, Ester och Rut väljer alla att utmana tidens anda och avviker från det förväntade kvinnomönstren. För dem blir utbildning och kvinnors rätt till att bestämma över sina egna kroppar och sin egen sexualitet viktiga ställningstaganden. Systrarna har inte alltid samma syn på saker men systerskapet ger dem oskiljaktiga band. De starka kvinnoporträtten som Åsa Hellberg målar upp visar på vikten av att agera, ta tag i och stå upp för sin egen existens. Den här historien griper tag i mig på ett speciellt sätt eftersom den också berör barn och deras rätt i samhället. Barnlöshet, ofrivillig eller frivillig är alltid en känslosam fråga och inte mindre viktig är situationen efter våldtäkter och oönskade graviditeter där barnet också blir ett offer. Ödet för föräldralösa barn var under den här tiden hjärtskärande med barnauktioner där även riktigt små barn gick under klubban för ett liv med misshandel och hårt arbete på gårdarna. Ruts insatse på skolan och i de nämnder hon valdes in i fick stor betydelse för många av traktens barn.

Jag har alltid haft ett stort intresse för den svenska utvandringen. Min gammelmormor åkte aldrig till Amerika men flera av syskonen Hazelius lämnade föräldrahemmet under andra halvan av 1800-talet med hopp om ett bättre liv i Amerika. Några av dem kom senare tillbaka till Sverige men historierna om deras resor är få och de som visste mer finns inte kvar i livet.

Åsa Hellberg har skrivit många böcker. Serien om Sonja passade inte mig men flärden på hotell Flanagans tyckte jag mycket om. I sin nya serie har hon valt att beskriva en levande historia från en svunnen tid och det har hon lyckats mycket bra med. Utifrån egen släktforskning bygger hon en skildring där det känns helt oviktig vad som är sanning och vad som är fiktion. Språket ger en extra tyngd till berättelsen, vilket ökar bokseriens trovärdighet.

Tack! Åsa Hellberg för att jag ännu en gång fick möjlighet att möta kvinnorna från Fjällbacka. Det är de här kvinnorna som varit med och format våra möjligheter till ett friare liv. Trots att tiderna sakta förändrades under förra seklet så fortsätter arbetet med de kvinnliga livsfrågorna in i det nya. Jag ser de här tidsdokumenten om dåtidens kvinnofrågor och samhällsproblem som viktiga bevis på hur det varit och vad som hittills hänt, men också på att det fortfarande finns mycket att göra. Skriv fort på del tre för jag vill så gärna fortsätta följa dina kvinnliga släktingar.

Maud Granholm
@Basilica55

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *