Max Seeck får Glasnyckeln för Djävulspakten


Djävulspakten

Den kände finansmannen Eliel Zetterborg hittas mördad i sitt hem i Helsingfors. Hans företag har just tvingats till stora nedskärningar så initialt vänds polisens blickar mot anställda som har drabbats negativt. Men snart visar det sig att andra människor är hotade – hur hänger det ihop med Zetterborgs död?

Jessica Niemi låter sin kollega Jusuf Pepple ansvara för utredningen, vad ingen vet är att hon brottas med sina egna minnen från det förflutna…

Glasnyckeln

Årets Glasnyckeln, det stora nordiska priset till bästa kriminalroman, tilldelas finske Max Seeck för ”Djävulspakten”.

”Djävulspakten” är Max Seecks tredje roman med den adliga poliskvinnan Jessica Niemi i huvudrollen som den sköra, men vassa och handlingskraftiga detektiven. Här blir hon inkallad från sin tjänstledighet för att ta sig an ett spektakulärt fall. Finansmannen Eliel Zetterborg hittas brutalt mördad i sin våning i centrala Helsingfors. Inga tecken på inbrott, närmast ett låsta-rum-mysterium i mondän överklass.

– Jag är mycket lycklig för den här vinsten, eftersom jag vet att konkurrensen har varit hård. Jag uppskattar priset väldigt och det ska ha en hedersplats i mitt arbetsrum, sa Max Seeck när han fick höra om vinsten.

Priset delas ut på Helsingfors bokmässa i slutet av oktober.

Det är i år 32:e gången Glasnyckeln delas ut. Priset instiftades av Skandinaviska Kriminalsällskapet men utdelas sedan många år gemensamt av de fem nationella organisationerna: Det Danske Kriminalakademi, Finska Deckarsällskapet, Isländska Kriminalsällskapet, norska Rivertonklubben, och Svenska Deckarakademin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *