Maria Skotte Pekkari, #Viola

Någon gick förbi i stallgången och jag höll andan. Jag ville inte alls bli påkommen med att gömma mig under en krubba. Det var obehagligt att någon tagit bilder och filmat mig i smyg. Att de sedan lagt ut dem och skrivit det där var än värre. Det värsta var att det bara kunde röra sig om tre personer, och att jag alltid kallat dem mina vänner.

Vem det var visste jag inte helt säkert. Hedda? Angelika eller Cissi? Hur skulle jag kunna lita på någon av dem igen?

Eveline är fjorton år och spenderar helst varje ledig sekund i stallet. Där finns hennes bästa kompis, Hedda och de andra stalltjejerna. Men framför allt finns hästarna! I stallet kan Eveline vara sig själv och slippa både skolan och familjen som aldrig förstår.

När tävlingsryttaren Felix kommer till stallet med sina två ponnyer, Viola och Casper, sätts kompisrelationerna på prov. Flera vill få chansen att hjälpa honom och gör allt de kan för att få sin vilja igenom. Nästan alla. Eveline är inte en sådan som tränger sig på. Därför blir hon väldigt chockad när Felix mamma frågar om hon vill rida Viola några dagar.

Plötsligt dyker ett främmande Instagram-konto upp med en väldigt bekant profilbild: kontot är skapat i Evelines namn, men det är inte hennes …

Boken tar upp frågor kring nätmobbning, ekonomisk utsatthet och avundsjuka.

Sagt om boken:

Mycket bra, tycker BTJ som ger boken högt betyg.

Maria Skotte Pekkari är grundskolläraren som skriver de böcker hon saknar i undervisningen och skolbiblioteken. Hennes femte bok #Viola ger en realistisk bild av livet i ponnystallet, hur ridningen kan verka gemenskapande men även segregerande eftersom de ekonomiska förutsättningarna och föräldrastödet är olika. […]

Eveline har inget av detta, varken backning från familjen eller ekonomin för att utvecklas, Felix har däremot allt. Mot alla odds blir de vänner och Eveline hjälper Felix att hinna med båda sina tävlingsponnyer. Det ses inte med blida ögon av de forna vännerna som tycker att Eveline borde stå tillbaka och låta dem ta hand om både Felix och hans ponnyer. Resultatet blir nätmobbning och fejkade konton startas på sociala media, som tur är finns rådiga vuxna som tar det på allvar och sätter stopp.

Det är ett stort plus att boken tar ungas utsatthet på nätet på allvar och visar hur man kan agera för att få slut på det. Språket är vardagsnära och kan passa både på mellanstadiet och högstadiet. Berättelsen flyter på bra och läsaren funderar säkert på om detta är första boken i en serie.

Lektör Camilla Appelgren, BTJ-häfte nr 15, 2023

Bokfakta:
Författare: Maria Skotte Pekkari
Artnr: 9789176349939
Förlag: Idus Förlag
Utgiven: 2023-06-08
Sidor: 200 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur, Barn/Ungdom från 9 år


Maria Skotte Pekkari

Jag heter Maria Skotte Pekkari och jag är född 1983 och uppvuxen i Strängnäs kommun. Som 20-åring flyttade jag upp till Luleå och har sedan blivit kvar i Norrbotten där jag trivs mycket bra. Nu bor jag med sin man och våra fyra barn i Unbyn, en by mellan Luleå och Boden.

Jag arbetar som lärare på grundskolan. Jag får mycket inspiration till mitt skrivande utifrån de ämnen som jag märker är aktuella för de barn och ungdomar jag träffar på. Att skriva har jag alltid tyckt om och att skriva böcker som väcker tankar och känslor är något som jag verkligen brinner för. Min önskan är att alla barn och ungdomar ska våga vara sig själva och få vara stolta över sig som de är!