Ulf Kvensler, Brandmannen


Ny psykologisk spänningsroman av författaren till ”Sarek”.

Sarek utsågs 2022 till ”Årets debut” av Svenska Deckarakademin

Isak jobbar i hemtjänsten på en liten småländsk ort. En dag blir han kontaktad av sin pappa, en internationellt känd konstnär som lämnade Isak i barndomen. Nu är han döende och vill försonas. Han vill också testamentera sin förmögenhet till Isak – men det finns vissa förbehåll. Isak och hans flickvän Madde åker för att hälsa på pappan och blir indragna i ett psykologiskt spel där gränsen mellan verklighet och mardröm suddas ut – ett spel på liv och död.

Recension

Anders Kapp har läst Brandmannen. Det här är hans recension.

”Kammarthrillerns stjärna är tillbaka”

För några dagar sedan skrev jag om den grasserande svenska konstnärsdöden, en trio av enormt framgångsrika och förmögna konstnärer: Ludvig Rute i Håkan Nessers nya bok, Niki Falc i Den store konstnären, den första bok som Emmy Abrahamson och Hanna Jedvik skrivit tillsammans och i dag är det dags för den tredje, Fredrik Barzal, en av huvudpersonerna i Brandmannen, uppföljaren till Ulf Kvenslers succédebut med Sarek förra året. Kvensler skriver fristående böcker, ingen serie, men det finns ändå en del att känna igen i form av intelligent kreativitet, det avgränsade kammarspelets psykologiska spänning och den effektiva rörelsen inom en tredelad form som bidrar med sammanflätade perspektiv; en dåtid vars händelser leder fram till en nutid, dramats kärna, och en framtid med konsekvenserna av denna kärna. Den psykologiska thrillern är svår, den kräver en återhållsamhet i språket, det är i läsarens huvud som fjädern ska skruvas upp, inte på boksidorna, och det kräver författare som verkligen vågar lita på sina läsare, som inte kommer med anvisningar och pekpinnar, som inte gödslar med onödiga adjektiv, och den konsten behärskar Kvensler till fulländning. Jag tyckte mycket om Sarek men länge på vägen genom den nya boken tänkte jag att han faktiskt lyckats överträffa den lysande debuten när han nu byter plats från fjällvärlden till gotländska Fårö.

Läs hela recensionen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *