Jonas Hassen Khemiri, Systrarna


Allt förändras när Ina, Evelyn och Anastasia flyttar till Jonas kvarter. De mytomspunna systrarna pratar engelska med varandra, fast de är födda i Sverige. Ina är grym på basket, Evelyn kan berätta fängslande historier och Anastasia är bra på att sticka hål i irriterande mäns pikétröjor med sin butterflykniv. Gradvis förstår Jonas att de tre systrarna är kopplade till hans familj, särskilt till hans pappas förflutna.

Under de kommande trettio åren flätas Jonas och systrarnas liv samman, via nyårsfester och Jas-krascher, språkkurser och livskriser, kärlekshistorier och vänförluster. Men mest av allt: via den märkliga känslan av att deras liv styrs av en förbannelse – att allt som du älskar ska du förlora – vars ursprung sägs gå tillbaka till ett annat land, till en annan tid.

Systrarna är en episk familjeberättelse som spänner över flera kontinenter. Det är en oemotståndlig roman om främlingskap och flykt, om tidens gång, men framför allt om våra drömmar och deras ofrånkomliga krock med verkligheten.

Författaren

Jonas Hassen Khemiri är född 1978 i Stockholm och är en mångfaldigt prisbelönad författare och dramatiker. Hans texter har översatts till mer än trettiofem språk och hans pjäser spelas världen över.

Han romandebuterade 2003 med Ett öga rött som sålde stort i Sverige, översattes till flera språk, tilldelades Borås Tidnings debutantpris och har både dramatiserats och filmatiserats. Även hans följande böcker har varit mycket framgångsrika, 2015 tilldelades han Augustpriset för romanen Allt jag inte minns, 2018 tilldelades romanen Pappaklausulen det franska priset Prix Médicis för bästa roman och det är bara två exempel av många.

2006 debuterade han som dramatiker med pjäsen Invasion! på Stockholms stadsteater. Pjäsen spelade för utsålda hus i två säsonger och har spelats i Frankrike, Tyskland, Norge och Storbritannien. Även hans följande pjäser har fått stor uppmärksamhet och spridning.

Sedan 2021 bor han tillsammans med sin familj i New York, där han utöver det egna författandet undervisar i kreativt skrivande på NYU.

Recension

Anders Kapp läser Systrarna, ”Ett rus av läslycka”

Jonas heter en av huvudpersonerna i denna episka familjekrönika, denna tegelsten på drygt sjuhundra sidor som kom ut för en vecka sedan, som sträcker sig över mer än trettio år och en stor geografi; han delar namn och många biografiska detaljer med verkets upphovsman Jonas Hassen Khemiri. De andra huvudpersonerna är titelns Systrarna: Ina, Evelyn och Anastasia, de mytomspunna Mikkolasystrarna, sammanflätade med Jonas familj på olika sätt som inte alls är uppenbara; sexåriga Jonas förstår inte alls varför mamma blir så arg när pappa nämner dem. Författaren har gjort det förut, vävt in sig själv i sina litterära verk som trots alla dessa biografiska komponenter är romaner, skönlitterär fiktion; det är en teknik som bygger olika metanivåer på intelligenta och lustfyllda sätt. Systrarna är mycket olika varandra, möjligen är de olika aspekter av författaren själv, det vet jag inte; jag vet inte heller om det här är riktigt lika bra som hans mästerverk från 2015, Allt jag inte minns, men bra nära måste det vara även om de är mycket olika. Det jag verkligen vet är att de dryga sjuhundra sidorna flyger fram i denna fängslande skröna som pendlar mellan skratt och gråt och placerar oss läsare i ett rus av konstant läsglädje. Systrarna känns som en lågoddsare i gissningar om vilka titlar som kommer att finnas med i årets Augustnomineringar.

Läs hela recensionen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *