Maria Turtschaninoff, Arvejord


Människans och skogens rötter går djupt.  Med en urna i famnen anländer en kvinna till ett tyst hus i en stor skog. När den sista burken av mammans lingonsylt är slut, är det dotterns tur att vara äldst i familjen.    

Arvejord är en förtrollande episodroman om människoöden i en liten österbottnisk by. Under fyra århundraden prövas invånarna av krig, farsoter, svält och sorger och deras relation till platsen där de bor skiftar och lever. Skogen är en vildmark att tämja, en visthusbod, en tillflyktsort, ett uttryck för folksjälen, landets gröna guld och ett rum för själen. Men oavsett hur människorna ser på den är skogen, och platsen, evig.   

Arvejord handlar om plats, tillhörighet och samhörighet. Det är inte bara människan som har rötter i landskapet – landskapet har djupa rötter i oss.  

Maria Turtschaninoff, född 1977, har belönats med Finlandia Junior och hennes böcker har sålts till 30 länder. Fantasyromanen Maresi (2014) är redan en modern klassiker. Den följdes upp av Naondel (2016) och Breven från Maresi (2018). En författare vars superkraft det är att skapa nya världar har här återskapat vår egen värld och historia. Arvejord (2022) är hennes första roman för vuxna läsare. Berättelsen belönades med Svenska Yles litteraturpris samma år. Förlaget har även gett ut en nyupplaga av romanen Underfors (2010).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *