Lena Andersson, Studie i mänskligt beteende


I en tid när AI-robotar nått nästa nivå av sofistikation blir det författarens uppgift att ständigt påminna om vad som gör människan till människa, till det som roboten aldrig kan bli.

I Lena Anderssons nya bok Studie i mänskligt beteende, en samling sammanhängande berättelser, skildras kvinnor i samtiden som försöker stå ut i sina kroppar, som betraktar varandra och betraktas, som noga lyssnar av det som inte sägs medan de försöker förstå det som sägs; människor som vill ha kontakt till varje pris men aldrig riktigt orkar med den.

Märta visste allt hon behövde veta utan att ha kysst Teodor Fridh. Hon visste att han inte kunde smaka illa ur munnen, för om han gjorde det skulle hon tycka att den smaken var ljuvlig.”  – Ur Studie i mänskligt beteende

Boken i ingår i lånebiblioteket Låna & Läs 2023/24

Författaren

Lena Andersson (f. 1970) romandebuterade 1999. År 2013 tilldelades hon Augustpriset för Egenmäktigt förfarande som redan betraktas som en modern klassiker. Senast har romanerna Sveas son och Dottern samt krönikesamlingarna Verkligheten och resten och Resten av verkligheten utkommit. Hennes senaste roman, Koryféerna, utkom 2022.     

Intervju med Lena Andersson

Sedan böckerna kom ut har Lena Andersson träffat tusentals intresserade läsare när hon varit på turné runt om i landet.

– Alla verkar känna en Ragnar eller en Svea, hans mor, säger hon.

Lena Andersson blev folkkär på allvar med romanerna om poeten Ester Nilsson, passionerad och på jakt efter kärleken. Den rationelle möbelsnickaren Ragnar är på många sätt hennes motsats – en praktisk son av det svenska folkhemmet. Ett folkhem som det inte finns så mycket kvar av, enligt Lena Andersson.

Vilken är den vanligaste reaktionen bland läsarna när du varit ute och pratat om Sveas son?

– Det är blandat. Precis som med Ester är Ragnar en karaktär som folk verkligen gillar eller inte tycker om alls. Men alla förstår ändå vem han är, de flesta känner till en Ragnar eller Svea. Många berättar att de blev berörda av bokens slut.

Lena själv är också en person som många har åsikter om. Frågan är: Läser hon alla recensioner?

– Nej, verkligen inte. Men de första dagarna läser jag de flesta, annars är det ändå någon som hör av sig och berättar om dem.

Fler romaner blir det. Men eftersom Lena varit ute och träffat så många läsare har hon inte hunnit börja skriva än. Men en tanke är att utforska barnet av den sena folkhemstiden, och övergången till det nuvarande samhället.

– Folkhemmet kan nog betraktas som ett avslutat projekt, det förutsatte mer statlig reglering, rationalism och tro på framtiden.

Andra Intervjuer:
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/7ly1WK/med-kansla-och-fornuft
https://www.arbetarbladet.se/artikel/kultur/lena-andersson-jag-kan-inte-skriva-om-karlek-hela-tiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *