Charlotte Kalla, Skam den som ger sig

Författarporträtt

Charlotte Kalla är en av Sveriges mest älskade och framgångsrika idrottare genom tiderna. I sin självbiografi berättar hon om vägen till segrarna, men också om besvikelser, bakslag och återkommande självtvivel som kommer att ge en ny bild av Sveriges populära skidikon.

I Skam den som ger sig avslöjar Charlotte hittills okända detaljer om dagarna och timmarna runt karriärens största ögonblick. Du får följa med på uppladdningen inför de stora mästerskapen, och veta vad som egentligen händer när tv-kamerorna stängts av och journalisterna åkt hem. I boken avslöjar hon skräcken för att karriären skulle sluta med en skandal som hade kunnat förstöra allt. En rädsla hon har hållit för sig själv fram till nu.

Hon berättar om allt ifrån tonårsstök i Pajala till hur det är att vara en stor kvinnlig stjärna i en värld där verksamheten styrs av män. Och om hur dopningsmisstankar och jakten på kilon alltid har varit ett känsligt ämne i hennes yrke.

Charlotte Kalla har alltid dragit på sig den svenska landslagsdräkten med stolthet. Att sjunga nationalsången efter en seger har tillhört livets största stunder. Samtidigt har hon alltid burit på en rotlöshet. I boken berättar hon om hur det var att växa upp som ”ummikko”, en tornedaling som inte kan sitt minoritetsspråk meänkieli, och hur det har påverkat henne.

Det är lika mycket en sportbiografi som ett starkt livsöde. Boken ger en närmast unik inblick i hur det är att leva som framgångsrik elitidrottare, och hur det var att som okänd tjugoåring över en natt slå igenom och bli hela svenska folkets egendom.

Författare

Charlotte Kalla, född 1987 i Tärendö, Norrbotten, är med sina nio OS-medaljer Sveriges främsta kvinnliga olympier genom alla tider. Hon är också den första svenska kvinnliga längdskidåkaren att vinna individuella guld i både OS och VM.
Charlotte har tidigare skrivit boken Charlotte Kalla – styrka, teknik och pannben.
Följ gärna Charlotte på: Instagram

Johan Esk, mångårig sportkrönikör på Dagens Nyheter, är medförfattare till boken.

Så här skriver Charlotte om sin bok

I min bok vill jag berätta om vägen till segrarna, men jag vill också dela med mig om besvikelser, bakslag och ett återkommande självtvivel som kommer att ge er en ny sida av mig.

Jag kommer att avslöja okända detaljer om dagarna och timmarna runt karriärens största ögonblick. Om uppladdningar och vad som egentligen hände när tv-kamerorna stängts av och journalisterna åkte hem. Jag kommer också dela med mig av något jag inte berättat för någon; om skräcken för att karriären skulle sluta med en skandal som hade kunnat förstöra allt.

Dessutom kan du läsa om allt från mitt tonårsstök i Pajala till hur det är att vara en stor kvinnlig idrottsstjärna i en värld där allt styrs av män. Om dopningsmisstankar och jakten på kilon som alltid har varit ett känsligt ämne i mitt yrke. Om min stolthet i att dra på mig den svenska landslagsdräkten, trots att jag burit på en rotlöshet. Min uppväxt som ”ummikko” i Tornedalen och hur det känns att inte kunna tala mitt eget språk (meänkieli).

Med min bok hoppas jag att du lär känna mig ännu mer. Du kommer i alla fall att få en unik inblick i hur det är att leva som framgångsrik elitidrottare. Och hur det var att som okänd 20-åring slå igenom över en natt.

Jag hoppas att du vill läsa!
Charlotte