Mikael Niemi, Sten i siden

Porträtt Banner

Under ett grävarbete på myren utanför Pajala hittas några förmultnade kvarlevor. De tycks ha legat där mycket länge, och visar sig snart ha mänskligt ursprung.

Spåren leder generationer tillbaka till en avlägsen, hårdare tid då arbetarna i Tornedalen reste sig ur sitt armod och började kräva rättigheter. Vi möter en fattig torparfamiljs liv, deras drömmar, stolthet och konflikter då vägen skulle byggas genom Pajalas skogsmarker.

I Uppsala får en kvinna en av sina återkommande syner. Något drar henne norrut, till faderns uppväxttrakter. Är det förfädernas röster som hörs ropa?

Mikael Niemi berättar med värme om sitt Tornedalen, om människorna och naturen och om de som gått före och kämpat för sin plats på jorden.

Bokfakta:
Författare: Mikael Niemi
Artnr/isbn: 9789164208835
Förlag: Piratförlaget
Utgiven: 2023
Sidor: 600 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Recensioner:

Pajala 2017: Mänskliga kvarlevor hittar Tage Airijoki i sin skopa där han gräver i myren utanför Pajala. Polisen spärrar av, alla skelettdelar hittas utom huvudet.

1920: Eino Vahakoski kämpar för att få allt att gå runt, den ständiga avsaknaden av pengar för att få mat på bordet i det torftiga torpet där han bor med sin familj. Ilskan och hatet som pyr inom honom sedan han fått lämna sitt barndomshem.
Fadern hade skrivit över hemmanet på den äldste brodern Wilhelm. Han fick överta allt mot att föräldrarna fick bo kvar på undantag. Wilhelm tvingade sina syskon att packa ränseln och lämna gården utan att egentligen ha någonstans att ta vägen.

Eino fick ändå Saara, flickan som Wilhelm också ville ha, men Saara valde Eino i stället för den rike Wilhelm. Eino kastar sig desperat mellan olika projekt allt för att tjäna pengar. Idén att utvinna tjära fick han genom rykten att det skulle ge bra med pengar. Det började bra, men som allt Eino tog sig för slutade det med mer skulder till banken och handlaren i byn.

Man får följa torparfamiljerna i Tornedalen genom generationer, deras kamp för ett drägligt liv. Vägföreningen som styr Pajala auktionerar ut anbud på vägsträckor som ska dras genom landskapet. Den som bjuder lägst får anbudet. Torparna bjuder under varandra, till slut finns/blir det inga pengar kvar att leva på.
Men man har i alla fall fått krediten hos handlaren i byn, för mat måste man ha.

Gottfrid Harju kommer på sin cykel, samlar torparna, berättar om socialismen och övertalar dem om att starta en fackförening, han får merparten att anmäla sig. Nu börjar kriget mot Vägföreningen. Man försöker mangrant stå upp mot dessa för att få några ören mer i lön vid vägbyggena. När det inte fungerar utlyses strejk. Några pengar finns det inte i kassorna ännu så familjerna svälter men man håller ut.

Boken handlar också om den synska flickan Siv i Uppsala. Hon ser på människor om de ska dö, eller kommer att få svåra sjukdomar. Allt ser hon och det tär på hennes krafter. Hennes far tar henne tillbaka norrut till Tornedalen för att ta reda på var denna synskhet kommer ifrån. Är det ett arv från tidigare generationer?

Allt börjas så sakta vävas samman i Mikael Niemis fantastiska berättelse om människorna som lever sina liv i ett Tornedalen där älven majestätiskt rinner genom landskapet. Hetsigt och strömt på våren när snösmältningen kommer och isen brölande spricker upp.

En sträckläsarbok på 570 sidor. Mikael Niemis författarskap har alltid fascinerat mig, Han skriver så målande om natur och människor.

Jag ger boken högt betyg!

/Monica Gullman

Boken finns med i Låna & Läs 23/24.