Herman Lindqvist, Varför just han? : berättelsen om Gustav Vasa och hans tid

Vid midsommartid 1523 red den nyvalde kungen Gustav Eriksson in i det befriade Stockholm. Gustav Eriksson blev Gustav Vasa, tyrannen som blev landsfader. För oss 500 år senare verkar allt så självklart. Men konkurrensen om makten var stenhård. Landet kunde ha splittrats. Med en kombination av tur, makthunger, girighet och grymhet segrade Gustav. Men det kunde ha slutat annorlunda. Herman Lindqvist berättar levande inte bara om maktkampen utan även om Gustavs tid och hans folk.

En hälsning från Herman

Nästan alla svenskar har en bild av Gustav Vasa, formad av generationer av historiker, som alla följt kungens egen beskrivning av honom själv. Därför ser vi Gustav som den självklare, orubblige landsfadern och rikshushållaren, mannen som praktiskt taget ensam befriade landet från danskarna och lade grunden för Sverige. Jag visar i min bok att i själva verket var ingenting självklart för den unga kungen. Han var en skör, osäker och permanent misstänksam person. Det tog honom 30 år att få kontroll över landet. Det fanns andra som inledde frihetskampen och när som helst kunde han själva ha försvunnit ut ur historien. Han var grym och brutal. Till slut hade han avrättat långt fler svenskar än Kristian tyrann. Ändå visar det sig att han var rätt man på rätt plats i rätt tid – därför kunde han lägga grunden för det moderna centralstyrda, starka och rika Sverige.

Hälsningar,
Herman

Bokens Afton

Biljetter säljs i kassan (130 kr) eller i vår webshop.