Vem får Augustpriset 2023, Bokhandlarn funderar

Augustpriset är den svenska litteraturens mest uppmärksammade och prestigefyllda pris. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Logga Bokhandlarn med text

Priset för Årets svenska skönlitterära bok går till…

Nomineringarna till årets Augustpris är väldigt lyckade tycker jag. Den som borde få priset i den skönlitterära klassen är Lena Andersson för sin bok, ”Studie i mänskligt beteende”. Hennes hantverket är som vanligt vattentätt och romanen ett verkligt bygge. Däremellan kommer en penna med sinne för precision och punktlighet. Och resultatet är en elegant lätthet som förför. Jag bara bockar och niger – det är så bländande bra.

Om nu inte juryn i sin nåder utser Lena till pristagare kan jag acceptera ”Jävla karlar” av Andrev Walden. Walden romandebuterar med en vild berättelse om att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen, om mammor som står under köksfläkten och säger ”jävla karlar”, om hur kärlek börjar och slutar, om en skalperad hamster, om den långa skuggan av ett mirakel men framför allt om män.

Värd att nämna är även den Sundsvallsfödda författaren Lyra Ekström Lindbäck med sin bok ”Moral”. Hon var även nominerad 2014 för romanen ”Ett så starkt ljus”.

Vem får priset i kategorin Årets svenska fackbok?. Nu blev det svårare.

Knut Kainz Rogneruds bok, ”Sundsvallsoligarken – En berättelse om hur Ryssland lurade väst”, är berättelsen om Oleg Deripaska, som är delägare av Kubal i Sundsvall. En två meter lång yogautövare som gillar ridning och simning. En av världens rikaste män, ofta beskriven som en av Rysslands mest intelligenta industriledare. En man som går på balett och citerar Tolstoj.

Henrik Berggren är en berättare som aldrig sviker sina läsare. ”Landet utanför, Sverige och kriget 1943-1945” är den avslutande delen av hans trilogi om Sverige under andra världskriget där han skildrar de sista dramatiska krigsåren.

Men jag gillar ju även ”Vikingatider. När världen öppnades”, av Anna Lihammer och Ted Hesselbom. För att inte tala om ”Zorn. Ett liv, en tid”, av Per Svensson.

Måste jag prioritera blir det den här ordningen.

.Lennart


ÅRETS AUGUSTNOMINERADE BÖCKER

Årets svenska skönlitterära bok
Årets svenska fackbok
Årets svenska barn- och ungdomsbok