Jon Fosse, Nobelpriset i Litteratur 2023

Den norske författaren och dramatikern Jon Fosse tilldelades Nobelpriset i litteratur 2023 med motiveringen ”För hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara”.

Om Jon Fosse:

Jon Fosse, född 1959, bosatt i Bergen. Han räknas till vår tids främsta författare. Sedan debuten 1983 har han givit ut cirka fyrtio böcker i olika genrer och är översatt till över femtio språk. I hans författarskap förenas en modernistisk, formmedveten prosa med en klar blick för samhälleliga förhållanden.

Under senare delen av 1990-talet fick Jon Fosse också ett internationellt genombrott som dramatiker och hans pjäser har satts upp över hela världen. Han har tilldelats en rad priser för sitt författarskap, bland annat Nordiska rådets litteraturpris 2015 för Trilogin : Sömnlösa. Olavs drömmar. Kvällning.

Det andra namnet. Septologin I-II

Konstnären Asle bor ensam på Dylgja norr om Björgvin. I Björgvin bor en annan Asle som även han är konstnär. De två männen är vänner och på ett vis dubbelgångare, två versioner av samma liv. Medan Asle, bokens berättarjag, förbereder en utställning på ett galleri, hittar han vännen Asle liggande i snön. Han har kollapsat av alkoholmissbruk och Asle hjälper honom till sjukhuset där han blir inlagd.

Detta första band av Septologin berättar historien om Asle och Asle genom tillbakablickar på barndomen. Det handlar om Asle och systern, fjorden och alla faror, och om en grannpojke som föll i vattnet och försvann.

Jon Fosses storverk Septologin är en serie om sju romaner som utges i tre band. Septologin är en berättelse om konst, Gud, alkoholism, vänskap och tiden som går. Det handlar om döden, men också om vad det vill säga att vara i livet.

Septologien är en storslagen berättelse om konst, Gud, alkoholism, vänskap och tiden som går. Det handlar om döden, men också om vad det vill säga att vara i livet.

Översättning till svenska Lars Andersson

Jag är en annan. Septologin III-V

I andra bandet av Jon Fosses prisbelönta storverk Septologin följer vi Asle under gymnasietiden, då han flyttar hemifrån. Konsten får allt större plats i hans liv, och han upptäcker alkoholen. Han umgås då och då med en gammal bekant, tyskungen Sigve, som har suttit inne ett par gånger för mindre förseelser och nu arbetar på möbelfabrik, läser böcker och dricker stora mängder. Genom Sigve möter Asle sin namne, som också är konstnär och liknar honom på pricken. Den andre Asle kommer in på konstskolan utan studentexamen på grund av sin uppenbara talang och Asle hoppas att detsamma kan hända honom. På ett kafé träffar han så Ales, och de två unga kan inte ta ögonen från varandra. 

Septologin är en serie om sju romaner som utges i tre band. De utgår alla från den åldrande änkemannen Asle, en konstnär som inför julen förbereder en utställning av sina tavlor. Under en tur till Bjørgvin ser han sin vän Asle ligga ute i snön – han har kollapsat av alkoholmissbruk och blir inlagd på sjukhus. Septologin är en berättelse om konst, Gud, alkoholism, vänskap och tiden.

Översättning till svenska Lars Andersson

Ett nytt namn. Septologin VI-VII

I den tredje och sista delen av Jon Fosses prisbelönta storverk Septologin närmar det sig julafton. Asle känner sig kraftlös men är färdig med sin målning, och för första gången har han tackat ja till att fira jul med grannen Åsleik och hans syster Guro.

Han tar med sig hunden och kliver på Åsleiks båt som ska ta dem till systern. Genom tillbakablickar följer vi vuxenlivet för Asle och hans vän med samma namn, som även han är konstnär. Asle möter den stora kärleken i Ales och finner genom henne den katolska tron, får ställa ut på galleri och kan leva på att måla alla de bilder som finns inuti honom. Den andre Asle gifter sig också, men bröllopet slutar i tragedi. Hans liv ser alltmer annorlunda ut än Asles ; det som förenar dem är drickandet.

Septologin är en serie om sju romaner som utges i tre band. De utgår alla från den åldrande änkemannen och konstnären Asle. Under en tur till Bjørgvin ser han sin vän Asle ligga ute i snön – han har kollapsat av alkoholmissbruk och blir inlagd på sjukhus. Septologin är en berättelse om konst, Gud, alkoholism, vänskap och tiden som går. Det handlar om döden, men också om vad det vill säga att vara livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *