Claire Fuller, Ofri jord

Banner Claire Fuller

Ofri jord är ett porträtt av fattigdom på landsbygden under 2000-talet. En berättelse om motståndskraft och hopp, om hemlöshet och lidanden, om kärlek och överlevnad.

Bokomslag

Tvillingarna Jeanie och Julius har alltid vetat att de är annorlunda. Femtioett år gamla bor de fortfarande med sin mamma, isolerade på landsbygden, och stugan de hyr är både deras fristad och deras försörjare. Innanför dess väggar spelar tvillingarna musik och i dess trädgård odlar de allt de behöver för att överleva. För en utomstående framstår det som ett fattigt liv, men för dem är det ett hem. När mamman oväntat dör blir tvillingarna varse alla skulder hon hade, vilket sätter hela deras tillvaro på spel, och när människor i bygden börjar göra det svårt för tvillingarna, börjar Jeanie ifrågasätta hur de egentligen ska klara sig i en värld som ter sig grym.

Bokfakta:
Författare: Claire Fuller
Artnr/isbn: 9789180530606
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2023
Sidor: 298 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Författaren:

CLAIRE FULLER, född i Oxfordshire 1967, är en prisbelönt engelsk författare som fick sitt internationella genombrott med Ofri jord. Hon har en masterexamen i kreativt skrivande från University of Winchester och bor i Hampshire med sin man.

Recensioner:

Tvillingarna Jeanie och Julius är 51 år. De bort fortfarande hemma med sin mamma i en liten stuga på landsbygden. De lever ett fattigt liv, får klara sig på de slantar Julius drar in när han lite planlöst hoppar in på bondgårdarna i omgivningen, snickra är han bra på.

Jeanie lärde sig aldrig läsa och skriva i skolan, hon har också ett svagt hjärta, får inte överanstränga sig. Hon hjälper till i trädgården och tar hand om hönsen, tycker om att arbeta utomhus.

Musiken binder dem samman. De spelar olika instrument och sjunger bra, men bara hemma, inte utanför stugan det vågar Jeanie inte.

Så dör deras mamma plötsligt, en stroke konstaterar doktorn. Deras liv ställs på ända… Det finns skulder de inte vetat om. Lån deras mamma tagit, elräkningar som inte blivit betalda. Syskonen hade trott att strömmen gått. Det finns lite mynt i en burk i köket, det är allt. Det finns inga pengar till att begrava mamman. Vad ska de göra? Gräva ner henne i trädgården är ett alternativ, men får man göra så?

Julius går runt i byn och erbjuder sina tjänster men utfallet blir magert. Jeanie försöker förtvivlat förstå varför det blivit så här för dem. Hon säljer av grönsaker de odlat i trädgården men de få kronorna som kommer in räcker inter till att betala mammans alla lån och räkningar. Julius sätter sig på puben och dricker öl för de kronor han jobbat ihop.

Så blir de utsparkade från stugan de bott i hela sitt liv. Hyran hade inte blivit betald på flera månader. De har en vecka på sig att flytta, men vart kan de vägen.

Jag följer Jeanies kamp i boken, hennes förtvivlan över hur livet blivit efter mammans död. Hon vet att hon är den starka av syskonen, hon måste hitta en väg ut ur misären, ta hand om sin bror för deras överlevnad.

En bok att älska för dessa karaktärer, syskonkärlek, att hitta nya vägar när livet känns som mörkast.

Högt betyg ger jag denna bok.

/Monica Gullman

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.