Årets ST- och SCA stipendiat

Foto Mats Olsson ST

‘‘O jösses! Nu måste jag få andas ett tag. Det här är stort!’’

Så reagerar Sundsvalls välkände bokhandlare Lennart Bergström på beskedet att han är 2024 års mottagare av ST:s och SCA:s jubileumsstipendium.

Han får det för att han, med allsköns aktiviteter och stort engagemang, gjort sin bokhandel till en kulturell mötesplats för läsare och författare – med en varm famn inte minst för lokala författare.

Samtidigt firar han att han varit bokhandlare i 40 år; nästan halva sitt liv.

Susanne Holmlund, citat från artikel Sundsvalls Tidning 240116.

Juryns motivering

Lennart Bergström tilldelas 2024 års upplaga av ST:s och SCA:s jubileumsstipendium för att han med idérikedom, fint värdskap och stor kärlek till litteraturen gjort sin bokhandel till ett kulturellt och litterärt nav i Sundsvall, en mötesplats för författare och läsare som gett eko i hela landet och tänt liv i stadskärnan. Hos honom får även de lokala författarna en viktig plattform. Genom att bidra till litteraturens spridning i Medelpad hjälper Lennart Bergström också regionens läsare att öka sina kunskaper, stärka kulturell förståelse och utveckla och stimulera fantasin.

Läs artikel i Sundsvalls Tidning, 16 jan 2024.

Tillkännagivande och utdelning

Stipendiet tillkännages alltid den 16 januari, det datum då föregångaren till Sundsvall Tidning, Alfwar & Skämt, utkom för första gången den 16 januari 1841.

Som kuriosa kan nämnas att Alfwar & Skämt etablerades av samma entreprenör, Anders Petter Landin, som även startade AP Landins bokhandel 1 juli 1840, som i dag i någorlunda rätt uppstigande led heter Vängåvans Bokhandel.

Stipendiet utdelas i samband med ”Jubileumsfrossan”, som Vängåvans Bokhandel anordnar den 31 januari.

Share: