Lennart Hagerfors, Ingen väg tillbaka

Banner Författaren

En roman om Karin Lannby: rebell, poet, spion. Karin Lannbys liv var som en spionberättelse i verkligheten.

Redan som ung lämnade hon tryggheten och åkte rakt in i det brinnande spanska inbördeskriget för att kämpa mot fascismen. Åter i Sverige blev hon en centralt placerad agent för den svenska underrättelsetjänsten, där hon spionerade på Hitlertyskland. Under samma intensiva period hann hon även ge ut en diktsamling, bli filmskådis samt leva med en ung regissör vid namn Ingmar Bergman.

Under åren har Karin Lannbys öde fortsatt att fascinera. I sin nya bok skriver Lennart Hagerfors fram en romanfantasi, en historisk roman om man så vill, utifrån hennes liv och 1900-talshistoriens mest fascinerande år. Ingen väg tillbaka är en berättelse om ett unikt levnadsöde i en turbulent tid, om obändig äventyrslust och modet att ta ställning även om man riskerar allt.

Bokfakta:
Författare: Lennart Hagerfors
Artnr/isbn: 9789127176478
Förlag: Weyler Förlag
Utgiven: 2023
Sidor: 304 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur, biografiska romaner

Författaren:

Läs mera om författaren på Weylers Förlag.

Sagt om boken:

”Hagerfors lyckas fint ringa in tidsandan i allmänhet och deras förhållande i synnerhet.”
Västerbottens-Kuriren

”Lennart Hagerfors är inte Guillou. Hans stil är lugnare, mindre emfatisk och mer omsorgsfull.”
Dagens Nyheter

Recensioner:

En historisk dokumentärroman om Karin Lannby, rebell, poet och spion. Boken berättar om hennes liv på 1900 talet och framåt.

Ett levnadsöde som inte lämnar mig som läsare oberörd. En berättelse om en gränslös kvinna som tog för sig av livet även om det ibland slutade i kaos. Hade man utrett diagnoser på den tiden hade hon fått diagnoserna Bipolär och ADHD. Hon pendlade mellan maniska skov och djupa depressioner där hon bara ville ta sitt liv. Som 16-åring förförde hon en dubbelt så gammal man. De hade ett av och till förhållande tills hon tröttnade och gjorde slut.

Hon var supersmart hade högsta betyg i alla ämnen utom i ordning och uppförande, där blev hon underkänd. Tog så småningom studenten som privatist med högsta betyg. Flyttade hemifrån som 16 åring, hyrde en liten lägenhet. Modern hade givit sitt godkännande. Hon fick en depression som fick henne att ligga i sängen flera veckor tills en vän kom och drog upp henne.

När hon tyckte livet i Stockholm blev för trist drog hon till Spanien för att kämpa mot fascismen. Hon skrev dikter, fick en diktsamling utgiven på Norstedts förlag. Jobbade som journalist, kunde flera språk, reste runt i oroshärdar under andra världskriget. Intervjuade högt uppsatta personer, skrev artiklar som hon skickade till tidningar i hela Europa på olika språk.

Hon blev både känd och ökänd. Hade många älskare som hon bytte ut när hon hittade någon som var intressantare. Barer var hennes andra hem, där kände hon sig trygg, hade massor av vänner. Hon träffade en mager blyg ung man som hon blev förälskad i. Det visade sig vara den blivande regissören Ingmar Bergman, de blev ett par i två år. Hon fick roller i hans uppsättningar på teatrarna i Stockholm.

Allt detta och mer därtill får man läsa i Lennart Hagerfors fantastiska och välskrivna bok om kvinnan Karin Lannby. Hans berättelse om henne är svindlande och vackert porträtterad. Jag var helt uppslukad av boken från första till sista sidan.
Den får högt betyg!

Boken är med i Låna & Läs 2023/24

/ Monica Gullman

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.