Clémence Michallon, Den tysta gästen

Pulshöjande psykologisk thriller om en seriemördare som lever ett dubbelliv – berättad av dem som står honom närmast: hans 13-åriga dotter, hans flickvän och offret som han har skonat.

I fem år har Rachel kämpat för sin överlevnad, instängd i ett skjul på en bakgård. Hennes fångvaktare, Aidan Thomas, är en snygg, charmerande man som alltid erbjuder andra en hjälpande hand. När hans fru går bort i cancer flyttar han tillsammans med tonårsdottern till en ny bostad – och tar med sig Rachel. Inom henne väcks hoppet om att hon nu ska lyckas fly, men Aidan kontrollerar varje steg hon tar och varje ord hon yttrar. Men då Rachel inser att Aidan har utsett ett nytt offer, bestämmer hon sig för att göra allt för att rädda sitt eget och den nya flickans liv.

Clémence Michallon

Clémence Michallon är en fransk-amerikansk journalist. Hon är född och uppvuxen i Paris men bor numera i New York. Hon har skrivit för The Independent sedan 2018 och hennes essäer och artiklar har ofta handlat om true crime.

Recension

Riktigt imponerande spänningsdebut

”Så här känns det alltså, själva ögonblicket då ditt liv blir till en tragedi. Ögonblicket du har gått och väntat på. När livet slutar vara ditt och blir till en kriminalroman.” Den unga kvinnan skulle bli den charmerande psykopaten och seriemördaren Aidan Thomas nästa offer men hon reagerar inte som de andra så i stället för att döda henne låser han in henne i ett skjul, håller henne vid liv, knappt, och utsätter henne för nästan dagliga våldtäkter. Han döper henne till Rachel och när vi först träffar henne i fångenskapen, fem år senare, kommer hon knappt ihåg sitt riktiga namn. Vem är mördaren är den mest klassiska frågan inom spänningslitteraturen men då och då dyker det upp författare som modigt bryter mot reglerna; redan från start får läsaren veta det mesta och spänningen byggs av annat än just denna standardfråga. Det är utmanande för en författare. En som antagit den utmaningen är franskamerikanska Clémence Michallon; hon har gjort stor succé med sin spänningsdebut som nu sprider sig över världen, i veckan kom den också ut på svenska med titeln Den tysta gästen och den är riktigt bra.

Läs Anders Kapps recension här.