Michaela Winglycke, De skyldiga

Banner Michaela Winglycke

Ett kidnappningsdrama på Öland får personliga konsekvenser för polisen Claudia, i första delen av Michaela Winglyckes nya deckarserie.

En tidig morgon i ett sommarsoligt Köpingsvik på Ölands västra sida dras en kvinna in i en vit skåpbil, och kidnapparen efterlämnar ett papper med en märklig bokstavs- och sifferkombination. Claudia Lewin och hennes kollega Alex Berg tar sig an fallet, men timmarna går utan att någon anmäls saknad. När kidnapparen väl hör av sig är det i en livesändning. Hans budskap: De skyldiga ska straffas. Öga för öga, tand för tand. Samtidigt brottas Claudia med sitt kärleksliv, och någon skickar hotfulla sms till henne. Kan det vara hennes mamma, som precis släppts ur fängelset? Temperaturen stiger, klockan på livesändningen tickar ner och fler kvinnor kidnappas. Hur många offer måste skördas innan kidnapparen anser sig ha nått ut med sitt budskap?

MICHAELA WINGLYCKE är jurist och har också en kandidatexamen i socialpsykologi. Hon har tidigare arbetat på advokatbyrå. Hennes serie Vimmerbymorden har blivit en stor ljudbokssuccé. De skyldiga är första delen i författarens nya serie Morden på Öland. Böckerna kännetecknas av skickligt vävda spänningsintriger och trovärdiga karaktärer och relationsbeskrivningar.

Recension

Författaren kastar oss rakt in i den öländska miljön och klimatet. Det är hett. Den klibbiga sommarvärmen hindrar dock inte polisen Claudia Lewin att ge sig ut på sin vanliga löparrunda vid havet och bland husen. Claudia är knallbrun efter en veckas semester. Turisterna som fortfarande semestrar flockas på campingar, restauranger och i småbutikerna, både morgon och kväll. Det råder en slags yttre invand lugn, trots de många människorna och värmen. Men inom Claudia finns en oro och en oordning. Det är egna familjetrassel som präglar hennes tillvaro. Relationen till hennes mamma hör hit, liksom till dottern och den före detta mannen, som träffat en ny kvinna.

Efter löparrundan med ljudbok i öronen vidtar arbetet och att ta tag i det jobbiga. Ofrivilligt bevittnar hon då ett kidnappningsdrama. En kvinna dras in i en vit skåpbil. Denna kidnappning följer oss hela boken ut. Fler kidnappningar inträffar och Claudia förväntas lösa gåtan och då tillsammans med kollegor, bland andra Alex och chefen Marianne. De får kritik för att det går för långsamt. Bokens titel är ”De skyldiga” och kidnapparen har lämnat meddelanden som uttrycker hens åsikt och livsinställning av gammal hedniskt snitt: Öga för öga och tand för tand. Men vilka är de skyldiga enligt denne kidnappare? Läsaren får följa ett mysterium och får inte veta svaret förrän på de allra sista sidorna. Däremellan inträffar vissa bestialiska hemskheter, som kan få sommarläsaren att resa sig i solstolen.

Förtjänsten i denna bok är språket (det flyter på bra) och miljöskildringarna. Igenkänningsfaktorn är stor. Namn på platser känns igen, bland annat Böda camping från TV-programmen. Både infödda och turister lär känna igen sig, då poliserna är ute och spanar. Michaela Winglycke har planer på att skriva fler böcker i samma serie i denna miljö. På slutet av boken har hon också lagt in en cliff-hanger till nästa bok. Claudias mamma närmar sig och Claudias före detta man har just fått en stroke. Och så finns det fler mord på Öland att ta tag i.

Ingalill Eriksson
Sundsvall den 16 maj 2024