Jonas Jonasson, Profeten och idioten

Svensk sensommar 2011. Petra, självlärd astrofysiker, har räknat ut att atmosfären kollapsar den 21 september samma år, omkring klockan 21.20. Nu är hon, domedagsprofeten, on the road i husbil med Johan, måttligt begåvad men mästerkock, och Agnes, änka på 75 vårar och en hejare på att tjäna pengar på nätet. Trion har bråttom. Innan jorden går under ska de hinna till Rom där Johan ska ge sin storebror ett sanningens ord och en örfil. Givetvis går ingenting som planerat.

Jonas Jonasson är i sitt esse i sin nya berättelse, en storartad inledning på ett fenomenalt äventyr genom samtidshistorien.


JONAS JONASSON är född och uppvuxen i Växjö. Han har tidigare varit verksam som journalist och mediekonsult men är nu författare på heltid. Hans breda genombrott kom med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009). Den följdes av Analfabeten som kunde räkna (2013), Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) (2015) och Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket (2018).

Bokhandlarn möter Jonas Jonasson, oktober 2020

Mitt under pandemin gjorde jag en digital intervju med Jonas Jonasson. Han visade sig vara en mycket skojfrisk författare som det var ett rent nöje att samtala med. Läs intervjun här.

Läs även gärna Josefin Oleviks intervju med Jonas Jonasson i DN, 2022-06-12. ”Den som bara säger sanningen är inte värd att lyssna till”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.