Tove Alsterdal, Djuphamn

Nu kommer den efterlängtade sista delen om polisassistent Eira Sjödin i Tove Alsterdals succéserie från Ådalen.

Första boken i serien, Rotvälta, fick Svenska deckarakademins pris för Bästa kriminalroman i Sverige 2020 samt Glasnyckeln för bästa nordiska deckare. Den utsågs dessutom till Best Book of the Fall av People Magazine i USA. Den andra hyllade delen i serien, Slukhål, släpptes i oktober 2021. Böckerna har hittills sålt i mer än 300 000 exemplar bara i Sverige.

När dykare går ner i Ångermanälven för att utforska de hundratals skeppsvrak som döljer sig på botten, finner de kvarlevorna av en man. Det visar sig att han har blivit mördad, men vem är han? Trådarna leder tillbaka till 1960-talet i Ådalen och världen, med hårda politiska konflikter och stora drömmar om frihet. Polisassistent Eira Sjödin som är gravid och har inre tjänst får utreda det kalla fallet eftersom det verkar riskfritt. Medan sanningen om den döde kryper allt närmare hennes eget och familjens liv räknas veckorna ner mot förlossningen. Fortfarande vet hon inte vem som är far till hennes barn. Samtidigt är den kvinna vars brott Eiras bror sitter fängslad för på väg norrut i flykt undan rättvisan, efter att ha dödat igen.

TOVE ALSTERDAL har lovordats för alla sina spänningsromaner, ända sedan debuten med Kvinnorna på stranden 2009. Hennes böcker ges ut på trettio språk och är prisbelönta i flera länder. Tove har tidigare arbetat som journalist, dramatiker och mentalskötare. Hon bor i Stockholm och Ådalen.

Recension

Anders Kapp har läst Djuphamn, ”Ådalsfinal med stor läsglädje”, som han uttrycker det. Läs hans recension nedan.

När Tove Alsterdal startade sin Ådalsserie med Eira Sjödin i huvudrollen 2020 blev det succé; Rotvälta utsågs till bäst i Sverige och bäst i Norden det året. Serien fortsatte med Slukhål 2021 och har nu avslutats med Djuphamn. Serien har nått väldigt många läsare och inte bara i Sverige, rättigheterna är sålda till tjugotalet länder och filmrättigheterna har köpts av John Wells Productions. Djuphamn öppnar med fyndet av ett kranium, delar av ett mänskligt skelett, begravt i dyn på Ångermanälvens botten i vraket av en gammal rysk jagare. Detta fynd startar en lång kedja av händelser som löper under flera månader i stort sett parallellt med Eiras hela graviditet; i hennes livmoder växer någon men inte ens Eira själv vet vem som är pappan. Det här är intelligent och lustfylld läsning som väl möter högt ställda förväntningar. En naturlig fråga är varför hon avslutar denna framgångsrika serie? Jag vet inte men jag kan i alla fall gissa.

Läs hela recensionen här.


Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.


1 kommentar på “Tove Alsterdal, Djuphamn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *