Lisa Ridzén, Tranorna flyger söderut

Banner Författaren

En varm debutroman i samma anda som Löpa varg. Om en åldrad mans kamp för att behålla makten över sitt eget liv.

Hemma hos Bo bryts den stilla tillvaron sällan av något annat än besöken från hemtjänsten. Men han har ju sin älskade jämthund Sixten, så helt ensam är han inte. I tomrummet efter frun som flyttat in på demensboende i Östersund börjar funderingar och tvivel riva i Bo. Tiden blir alltmer knapp för att hinna lösa det som ibland känns omöjligt – relationen till sonen.

Trevande försöker far och son att nå fram till varandra. Men samtidigt är sonen övertygad om att Sixten måste flytta. Hotet om att förlora sin hund rör upp ett virrvarr av känslor som får Bo att minnas tillbaka på sitt liv, sitt faderskap och sitt sätt att visa kärlek.

  • Boken finns även med i Låna&Läs fr.o.m februari 2024.
  • Här kan du ladda ner ett läsprov i pdf-format.

Författaren

Lisa Ridzén är född 1988 och är doktorand i sociologi vid Mittuniversitetet i Östersund. I sin forskning undersöker hon bland annat män i jämtländsk glesbygd med fokus på maskulinitet, plats och kolonialism. Hon bor i Hegled, Orrviken, på södra sidan Storsjön en dryg kvart utanför Östersund. Debuten Tranorna flyger söderut började hon skriva på under en termin vid Långholmens författarskola.

Intervju

Lisa Ridzén var gäst på Bokens Afton den 19 februari där Anders Kapp samtalade med henne. Du kan se den 30 min långa intervjun här.

Recension

”Sensationell debut”, skriver Anders i sin recension

Hur kan en rätt ung debutant som Lisa Ridzén skriva så inkännande och trovärdigt om en åldrande man i jämtländsk glesbygd som kämpar för att behålla makten över sitt eget liv när kroppen är på väg att ge upp? Det känns rätt obegripligt. Hon förklarar det bland annat med inspiration från återfunna anteckningar från den hemtjänstpersonal som tog hand om hennes egen farfar under slutskedet av hans liv. Det kan också förklaras av hennes forskning inom sociologi där hon ägnar sig åt just män i jämtländsk glesbygd. I debatten dyker det ibland upp argument om att författare bara skulle få skriva om sådant som de har egen erfarenhet av, allt annat skulle vara omoralisk appropriering. Det är naturligtvis absurt och Tranorna flyger söderut bevisar det väldigt tydligt. Det här är en fantastisk debutroman, hos alla som läser den här texten kommer huvudpersonen och berättarjaget Bo att leva kvar starkt och länge i tankarna.

  • Läs hela recensionen här.

Maud Granholm, ”Det här är en debut utöver så många andra”

Det här är en debut utöver så många andra. En berättelse ur den jämtländska myllan, driven ur kärleken till livet, landsbygden och djuren, generationer tillbaka. Relationer, vänskap, andlighet, arv och konsekvenser är livsfrågor som kan vara både stora och svåra och här har Lisa Ridzén på ett trovärdigt sätt skapat en helhet där det mellanmänskliga får stort utrymme. Som medmänniskor behöver vi på olika sätt närma oss varandra. Bekräfta och bekräftas och även om Bo saknar den där extra dimensionen och mest håller sig till vanligt prat så är han en iakttagare och en betraktare som kämpar för att behålla kontroll och värdighet. En surjämte med stort hjärta.

För Lisa Ridzén är det självklart att skriva och prata om mäns känsloliv. Hon har återvänt till byn Hegled utanför Östersund och bor nu i sin farfars gamla hus. Lisa är 35 år, doktorand i sociologi vid Mittuniversitetet och forskar om manlighet och normer på den norrländska landsbygden. Tanken på boken slog rot när hon hittade och läste hemtjänstens anteckningar från farfaderns sista år i livet.

Läs hela recensionen här