Cecilia Bergwall, Fokus på barnens klimatångest

Porträtt: Cecilia Bergwall, Fotograf: Adam Vesterbacka

Klimatkrisen är så övergripande och komplex att vuxna har svårt att förstå den. Hur pratar man då om den med barn? Det är en fråga som Dövikenbördiga läraren Cecilia Bergwall har tagit sig an genom att applicera klimatforskningens abstrakta statistik på ett skönlitterärt sammanhang i sina böcker ”Där Avgrunden öppnar sig” och ”Där Källan springer fram”.


Där Källan springer fram

Tord Brunkel ljuger om vattnet. Han kommer att förstöra allt!
Hälsningar från en som vet

Bokomslag

Något står inte rätt till i Viljelösa … Sören vet det. Träden dör runtomkring dem, men ingen gör någonting. Ingen lyssnar. Kanske för att vuxna sällan bryr sig om sådant som är viktigt på riktigt. Kanske för att han bara är 12 år. Rädslan växer i Sören.

När Sören får brevet förändrar det allt. Han bestämmer sig för att ta saken i egna händer, något han kommer att ångra många gånger. För vem är det egentligen som har skrivit brevet? Vad är det för konstigt med Tord Brunkel? Och vad är det som händer i Glömda huset? Sören har så många frågor men en är viktigare än alla andra: Vem ska egentligen ta ansvar för att rädda Viljelösa, eller – för att rädda hela planeten?

Där Källan springer fram är en spännande och drabbande mystikbok om miljö, mod och att våga lita på sin magkänsla.

  • Boken är den första delen i serien om Kampen för vattnet.

”Mycket bra!” Tycker BTJ

”Det känns rätt i tiden med en skönlitterär klimatbok som sätter ord på den oro som nog många barn känner. Tillsammans med Sören kan man fråga sig varför ingen gör något.”
Kanske kan läsningen bidra till att målgruppen känner sig mindre ensamma i sin klimatoro. Lektör Katharina Keller – BTJ Häfte 03:2023

Bokfakta:
Författare: Cecilia Bergwall
Illustratör: Björn, Lundkvist
Artnr: 9789178859733
Förlag: Visto Förlag
Utgiven: 2023
Sidor: 172 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Barn & Ungdom 9-12 år


Där Avgrunden öppnar sig

Sören och Ella har ett uppdrag. De ska hindra Moder jord från att gå under.

Bokomslag

Arva har gett sig av men jakten på den som förgiftat Viljelösas vatten fortsätter. Sören och Ella måste lämna sina familjer och ge sig ut på en resa med ovisst slut. Det är dags för dem att upptäcka sina krafter som Trädtolkare och Sanningsägare. Vägen dit är utmanande och farlig och de har knappast tiden på sin sida. Kommer de att hinna övertala Moder jord innan det är för sent? Kommer de att lyckas hindra Viljelösas giftiga vatten från att nå Källan? Frågorna är många men en är viktigare än alla andra: Vem ska egentligen ta ansvar för att rädda planeten?

Där Avgrunden öppnar sig är en spännande och drabbande mystikbok om miljö, mod och att våga lita på sin magkänsla.

  • Boken är den andra delen i serien om Kampen för vattnet.

Bokfakta:
Författare: Cecilia Bergwall
Illustratör: Björn, Lundkvist
Artnr: 9789180731690
Förlag: Visto Förlag
Utgiven: 2023
Sidor: 194 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Barn & Ungdom 9-12 år


Beställa/Reservera

Vi kan reservera dessa titlar åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.

Fyll i formuläret nedan med de titlar det gäller så återkommer vi till dig så snart vi kan. Din reservation ligger kvar i 48 timmar.