Hélène Gullberg, Adepten


När den förmögne Sten Hammar mördas på sitt gods tror man först att det handlar om ett rånmord. Polisen kallar in Majja Skog, en överbegåvad antikexpert från anrika Wallius Auktioner som är besatt av föremålens makt över oss. Som oborstad åttaåring blev hon Sten Hammars adept. Han förde henne in i antikviteternas värld och gjorde henne till en dubbelnatur som inte lämnar någon oberörd – hård på utsidan, men med ett sårigt inre. Kriminalinspektör Karin Klinga fascineras av den gåtfulla Majja som är som en blandning av champagne och hembränt. Vad är det för svärta och minnen hon bär på? Och vet hon mer om mordet än hon vill påskina?

Adepten är första delen i en fängslande spänningsserie om en värld full av konst, antikviteter och farliga hemligheter.

Författaren

Hélène Gullberg har varit föremålsexpert på Bukowskis och Stockholms Auktionsverk och arbetar nu som intendent på Kungliga slottet. Hösten 2020 debuterade hon med den historiska romanen Den konserverade änkan. Hon har tidigare medverkat i program som Historieätarna och Drottningarna samt är medförfattare till Kungliga Parker – Människor och berättelser. Hon är även en populär föredragshållare som älskar att berätta om historia, människor och föremål på ett medryckande sätt. Adepten är starten på en planerad serie. Föga förvånande har den redan sålts till fyra andra länder.

Recension

Imponerande mord på Pygmalion

I Ovidius Metamorfoser från grekisk antik återges berättelsen om Pygmalion, en kung på Cypern som också var en skicklig skulptör. Av elfenben skapade han den perfekta kvinnan, en staty som han också förälskade sig i, han kallade henne Galatea. En dag när han kysste henne kände han hur hennes läppar blev varma, med hjälp av kärleksgudinnan Afrodite hade hon väckts till liv. På denna berättelse har det gjorts mängder av parafraser eller adaptioner, en av de mest kända är pjäsen Pygmalion från 1913, skriven av George Bernard Shaw, som i sin tur återgivits i många olika versioner, bland annat den mångfaldigt Oscarsbelönade filmmusikalen My Fair Lady från 1964. Här det professorn Henry Higgins som förvandlar arbetarklassflickan Eliza Doolittle till en societetsdam. Med Hélène Gullberg nya bok Adepten, hennes debut inom samtida spänning, har vi fått ytterligare en parafras på denna antika berättelse. Här är Pygmalion den stormrika redaren och passionerade samlaren Sten Hammar som tar till sig den smutsiga och förvildade åttaåringen Majja Skog; drygt tjugo år senare är hon landets främsta expert på konstföremål. Hon kan också uppträda som ”societetsdam” men det vill hon sällan, oftast en apart vildkatt bland alla hermelinerna i det fiiiiinaste auktionshusets salonger. Det här en text som fyller oss med läsglädje.

Läs Anders Kapps recension här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *