Peter Benchley, Hajen

Banner Benchley

En helt vanlig morgon spolas vad som finns kvar av Chrissie Watkins kropp upp på badorten Amitys vita sanddyner. Hon har dödats av en massiv vithaj. Polischefen Martin Brody vill få badstränderna stängda, men krassa affärsmän – liksom borgmästaren Larry Vaughn – kräver att saken tystas ner.

Så skördar hajen ytterligare människoliv, bland dem en ung pojke. När ryktet och rädslan sprids hotas den turismberoende staden av ruin. Martin Brody blir tvungen att ta upp kampen mot Amitys cyniska maktmän – och mot djuret från djupen.

Hajen hör till 1900-talets stora populärkulturella klassiker, lika delar äventyrsroman som samhällskritik. Nu ges romanen ut på svenska för första gången på 45 år, i översättning av Staffan Andrae och Ingemar Forsström.

Författaren

I början av 70-talet livnärde sig Peter Benchley på olika frilansjobb i sin kamp för att försörja sin fru och sina barn. Under denna period, när Benchley senare skulle förklara att han ”gör ett sista försök att hålla sig vid liv som författare”, arrangerade hans litterära agent möten med olika förläggare för att se om någon ville nappa på hans idé om en kioskvältare där en människoätande haj terroriserar ett kustsamhälle. Denna idé hade utvecklats av Benchley sedan han hade läst en nyhetsrapport om en fiskare som fångade en två ton vithaj utanför Long Islands kust 1964. Hajromanen lockade så småningom Doubleday-redaktören Thomas Congdon, som erbjöd Benchley ett förskott på $1 000 för att skriva de första 100 sidorna. Mycket av texten fick skrivas om då förlaget inte var nöjd med den inledande tonen. Benchley arbetade på vintern på sitt kontor i Pennington och på sommaren i ett ombyggt hönshus på Wessons gård i Stonington. Ideén inspirerades av de många vithajar som fångades på 1960-talet utanför Long Island och Block Island av charterbåtskaptenen Frank Mundus.

Jaws publicerades 1974 och blev en stor succé och låg kvar på bästsäljarlistan i 44 veckor. Steven Spielberg, som skulle regissera filmversionen av Jaws, har sagt att han till en början tyckte att många av karaktärerna var osympatiska och ville att hajen skulle vinna. Boken fick ingen bra kritik men den slog an hos läsarna.

Spielberg-filmen ”Jaws” släpptes 1975. Filmen tjänade så småningom in över 470 miljoner dollar över hela världen.

I juni 2023 släppte Modernista romanen i nyöversättning. Läs eller läs om den. Den står sig lika stark idag som när den kom ut för snart 50 år sedan. Nackdelen är att du får räkna med en badfri sommar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *