Karine Tuil, Beslutet

Alma Revel, 49 år, är en aktad och ambitiös domare specialiserad på terrordåd vid Paris tingsrätt. Utöver en omänsklig arbetsbörda brottas hon dagligen med motstridiga känslor, och varje beslut hon fattar kan få dramatiska följder för samhället, för offrens anhöriga och inte minst för henne själv. Alma rör sig sällan utan sina livvakter. 

Maj 2016. I en särskild säkerhetsinrättad avdelning av Paris tingsrätt sitter en ung man häktad, misstänkt för att ha anslutit sig till Islamiska Staten i Syrien. Alma måste fatta beslut om huruvida den misstänkte ska åtalas eller släppas. Vilket beslut är det rätta? Och vad betyder egentligen rätt beslut ? Rätt för vem? För den häktade? För samhället eller för hennes samvete? Vad väger tyngst: hennes intuition eller behovet att till varje pris skydda samhället? 

Ovanpå detta professionella dilemma läggs en privat kris: hennes långvariga äktenskap med en avdankad författare knakar och hon kastar hon sig in i ett passionerat förhållande med den misstänktes försvarare. Förnuft eller vanvett, lust eller ansvar   de val hon gör riskerar att rasera både hennes eget liv och landets säkerhet. 

Med den här romanen tar Karine Tuil oss med till kampen mot terrorism och rakt in i de mörkaste skrymslena av människans inre, där hon också hittar både skönhet och hopp.  Kärlekshistoria, juridisk thriller och samtidsskildring   det här är en bok som lyckas med konsten att engagera i svåra frågor utan att ta parti, som ställer saker på sin spets och som lockar till både läsning och eftertanke.

Författaren

Karine Tuil (1972) är en fransk författare som har skrivit flera prisbelönta romaner på franska och engelska. Hennes verk har teman som sträcker sig från äktenskap och judisk identitet till maktspelet inom såväl interneringscenter som förlagsvärlden.  

Med sin skarpa blick på samhället avslöjar hon systematiskt individens selektiva perception på sig själv, sin omgivning och samhället. Karine Tuil rädds inte för att chockera och tar sig gärna an kontroversiella och känsliga ämnen i romanform. 

För hennes elfte roman, Les choses humaines (De mänskliga ting, Gallimard) som berör #metoo problematiken, belönades Tuil med Prix Goncourt des lycéens 2019 och Prix interallié 2019.

Beslutet är hennes tolvte roman.

Recension

Beslut med dramatiska konsekvenser

”Form&matter är ett stort och komplext filosofiskt område som man kan ägna ett liv åt; för den som är nyfiken på vad det handlar om rekommenderas starkt Sven-Eric Liedmans fantastiska bok Stenarna i själen från 2006. Här intresserar jag mig bara för en liten bråkdel av det området: relationen mellan språklig form och innehållet i skönlitterära verk. Det absolut vanligaste är att författare söker en harmoni; med ordval, tonfall, meningsbyggnad, tempo och andra medel skapas en språklig form som harmonierar med innehållet, det som texten handlar om. Men även om det är betydligt svårare kan det vara effektfullt att i stället göra tvärt om, att söka kontraster, motsättningar. Man kan till exempel klä något riktigt hemskt innehåll i en ljus och vacker språkdräkt; ett av mina favoritexempel på just det är Ane Riels underbara Kåda från 2015. En riktigt stor mästare på en annan sorts kontrast var franske nobelpristagaren Albert Camus (några av hans böcker kommit ut på senare år i fantastiska nyöversättningar av Jan Stolpe). Han hade en förmåga att leverera viktigt och djupt berörande innehåll på ett helt oberört sätt; ett rätt avskalat och distanserat språk som placerar alla starka känslor i läsarens tankar, inte på boksidorna. Det finns någon referens till Camus i Karine Tuils bok Beslutet, som nyligen gavs ut i svensk översättning, och jag gissar att hon är inspirerad av honom. Här finns två sammanvävda skeenden, bägge mycket dramatiska, som skickligt berättas på ett odramatiskt sätt. Det blir väldigt effektfullt, en underbar läsning.”

Läs hela Anders Kapps recension här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

×