Håkan Nesser, Det kom ett brev från München

Det är jul, pandemiåret 2020, och den kände konstnären Ludvig Rute bjuder – på tvärs mot alla restriktioner – in sina syskon till firande i avlägsna Sillingbo. Han har något han vill säga dem. De har inte setts på många år och stämningen är minst sagt spänd. Det blir inte bättre av att ett mord inträffar under julnatten.

Paret Barbarotti–Backman kallas in och påbörjar en utredning som under ett ymnigt snöande och i pandemins slagskugga nästan erinrar om en gammal engelsk deckare. Åtminstone inledningsvis. Frågan är: Finns det en utomstående gärningsman eller är det ”all in the family” – och i det förflutna?

”Det kom ett brev från München” är den åttonde boken i serien om kommissarie Gunnar Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman.

Någon plan på att lägga av har Håkan Nesser inte, trots sina 73 år – den nionde Barbarotti-boken är redan färdigskriven och ges troligen ut nästa sommar.

Håkan Nesser

Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet, den filosofiska thrillern Flugan och evigheten, brevromanen Kära Agnes!, novellsamlingarna Barins triangel och Från doktor Klimkes horisont, New York-romanen Maskarna på Carmine Street, London-romanen Himmel över London samt kvintetten om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge, varav den femte, Styckerskan från Lilla Burma,utkom i september 2012. Därefter har Levande och döda i Winsford (2013), Elva dagar i Berlin (2015) och Eugen Kallmanns ögon (2016) utkommit. 2018 publicerades Intrigo innehållande novellerna ”Rein”, ”Kära Agnes”, ”Ormblomman från Samarien”, ”All information i fallet” och kortromanen ”Tom”, vilka ligger till grund för de internationella storfilmerna i ”Intrigo-trilogin” regisserade av Daniel Alfredson. Samma år, 2018, utkom De vänsterhäntas förening, där kommissarierna van Veeteren och Barbarotti möts i en och samma bok, denna har följts av Halvmördaren (2019), samt de två Barbarottiböckerna Den sorgsne busschauffören från Alster (2020) och Schack under vulkanen (2021). 2022 utkom En främling knackar på din dörr, som innehåller tre kortromaner: ”Beundran”, ”Botgöring” och ”En främling knackar på din dörr”. I augusti 2023 utkommer den åttonde Barbarottiboken Det kom ett brev från München.

Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. Hösten 2020 tilldelades Håkan Nesser Crimetime Award i kategorin Årets hederspris: … Med en alldeles egen ton och ett finurligt språk har denna deckargigant trollbundit både kritiker och läsare i över trettio år … I år vill vi hylla en gudabenådad berättare och stilist som låter filosoferandet och det goda samtalet ta minst lika stor plats som de väl konstruerade intrigerna. I år går Årets hederspris till Sveriges deckarkung: Håkan Nesser.

Läs mer om Håkan Nesser här.

Recension

”Underbar syskonthriller”

Syskonrelationer kan ofta vara intressanta att utforska och det ett av flera teman som Håkan Nesser behandlar i sin nya bok Det kom ett brev från München där vi för åttonde gången får möta kommissarie Gunnar Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman. Om man nu kan tala om relationer när dessa fyra syskon, nu mellan femtio och sextio, knappt träffats alls under decennier när de pandemiåret 2020 plötsligt samlas för ett gemensamt julfirande i snörika och fiktiva Sillingbo långt ute på glesbygden, sannolikt sydvästligaste Värmland. Firande är kanske också fel ord; relationerna är spända till bristningsgränsen och brister gör det verkligen också – någon dör. Barbarotti & Backman lyckas ta sig dit på snöhala vägar men inte därifrån; de blir kvar i det stora huset och försöker i stället ta sig fram genom täta dimridåer av lögner med mycket måttliga framgångar. Berättarglädjen flödar och det blir en fantastiskt underhållande läsning ända fram till dess att upplösningen kommer i form av ett brev från München.

Fortsätt läsa Anders Kapps recension här.

Är på gång…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *