Anna Jansson, Bergslagens blå


Anna Jansson är tillbaka med en skarp kriminalroman där lojalitet och släktband hamnar i fokus – och flera liv är i fara. Må evigheten förlåta utspelar sig i Bergslagen, där de gamla silvergruvorna utgör en påminnelse om svunna tider och kunskap som gått förlorad.

1945. Två unga män tar sig ner i en övergiven gruva, men bara en av dem kommer att återse dagens ljus. Mannen som snart ska dö bär på en förödande hemlighet.

I nutid hittas ett dött spädbarn i en mosse i Hällefors norr om Örebro – den lilla flickan blev bara någon månad gammal. Hon bär ett silversmycke kring halsen med en sten som experterna inte kan identifiera. Kriminalinspektör Kristoffer Bark får uppdraget att leda utredningen tillsammans med sin grupp omplacerade poliser. När Bark anländer till Hällefors blir han första polis på plats på ett akut larm. En man i nittioårsåldern har tagit en förskolegrupp som gisslan. Han är beväpnad med ett gevär och han är inte rädd för att använda det.

Recension

Maud Granholm om serien Bergslagen blå

Anna Jansson har skrivit böcker i över 20 år och är mest känd för böckerna och TV-serien  om Maria Wern med skådespelaren Eva Röse i huvudrollen. Jag har mött författaren på en Bokens Afton hos Vängåvans Bokhandel och jag har också lyssnat till henne när hon berättat om sin författarvardag på deckarfestivaler både här i Sundsvall och i Nora. Det är alltid mer intressant att läsa de böcker där jag kan relatera till författare och historier kring huvudpersoner och böckernas handling.

Bergslagens blå är en annan serie av Anna Jansson som jag tycker värdigt mycket om. Är du inte bekant med kriminalinspektör Kristoffer Bark så presenterar jag er gärna för varandra och jag lovar att ni kommer få en trevlig höst tillsammans.

Den första delen kom i augusti 2019 och jag har därefter läst och skrivit om de böcker som kommit ut. Nu är den femte delen här och jag har som i det tidigare böckerna haft några riktigt bra timmar med kriminalinspektören och hans kollegor som alla arbetar i en omplaceringsgrupp hos polisen i Örebro.

Kristoffer Bark är seriens huvudkaraktär och den första boken Dotter saknad, handlar om hans dotter Vera som försvinner från sin möhippa i det lilla samhället Hampetorp utanför Örebro. Under flera års tid vandrar han sedan utefter Hjälmarens stränder för att söka efter sin dotter. Tre år efter Veras försvinnande saknas ytterligare en ung kvinna och Kristoffer Bark börjar inse att det finns flera samband mellan fallen. Att mista en dotter är en mardrömsupplevelse som här blir ännu mer smärtsam när Veras mamma Ella inte klarar av sorgen. Hon söker tröst i sprit och andra medicinska droger, vilket gör att hon är i stort behov av hjälp.

Bok nummer två i serien Skuggan bakom dig, kom ut året efter. När tidigare utredare inte gått till botten med att undersöka ett fall återupptas det och hamnar på Barks bord. Fallet gäller en död kvinna som precis som i sången om ”Liten Karin”  hittas död i en igenspikad tunna och gruppen börjar utreda om hon utsattes för hot innan hon dog. Snart inser Kristian Bark att hans sjukskrivna kollega Sara Bredow utsätts för liknande trakasserier och börjar befara att mördaren än en gång söker ett offer.

I augusti 2021 kom bok nummer tre Dansa min docka och där möter vi Eva Kulitz. Eva arbetar som handläggare på försäkringskassan, släktforskar, dansar och har kontakt med män via dejtingsajten Tinder. 1967 hittades hennes mormor Mary död i Svartån vid Örebro slott och genom sin släktforskningsgrupp hoppas hon få klarhet i vad som hände på sjukhuset Västra Mark där mormodern var tvångsintagen. När Eva utsätts för hot och sedan hittas död börjar kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen utreda fallet. Vem kom hoten ifrån och vem var mördaren? Hade någon som nekats sjukpenning från Försäkringskassan tagit lagen i egna händer och vilka var männen som Eva haft kontakt med på Tinder? När även Evas dotter Linn och barnbarnet Daga blir indragna i obehagliga händelser får Bark och hans team en tuff nöt att knäcka. Det här är en berättelse som leder tillbaka till mitten av förra seklet, där myndigheternas rättigheter slog hårt mot kvinnor och svaga i samhället. Västra Mark var en institution för ”sinnesslöa, asociala och sexuellt opålitliga kvinnor”, en upprörande beskrivning som inte bara gör bokens handling till en intressant kriminalroman. Det blir också till ett tidsdokument, en kvinnohistoria som är viktig att lyfta och den är lika aktuell och viktig i dag som när delar av bokens handling utspelade sig.

I den fjärde boken Tala med de döda får vi möta Kristoffers syster Kristina när hon träffar en kvinna som påstår sig ha mediala förmågor. Vid en sittning nämner kvinnan att hon ser kvarlevorna efter en flicka och kroppen skall finnas i en blockstensgrotta i ett närliggande naturreservat. Kristoffer är inte lika mottaglig för budskap från andevärlden men tillsammans med sin syster besöker han området och hittar skelettet efter en nioårig flicka. När arbetsteamet börjar arbeta med fallet så leder spåren många år tillbaka i tiden, men deras utredning försvåras när Barks kollega Ingrid stannar hemma från arbetet och sjukskriver sig. Mediet Magdalena Fermåker tar emot för sina sittningar på kursgården Himlagård. Där finns också Lorentz Brunnberg, gårdens grundare och guru. Trots att Magdalena är gift och har ett bra arbete inom hemtjänsten så har Lorentz ord trollbundit henne, ”Du väljer själv din väg. Varför vill du vara fattig och olycklig när du kan välja lycka och rikedom? Jag ska leda dig.”  Har sanningen om barnet i grottan kommit till henne vid en meditation och vad var det som hände den där sommaren 1970 när flickan hamnade i grottan? Plötsligt är mediet spårlöst borta och polisens arbete försvåras ytterligare.

Som jag väntat på den femte delen Må evigheten förlåta och nu är den äntligen här. 

Utanför samhället Silvergruvan hittas ett barnlik i en mosse. Barnet är klädd i trasor och har en svart kedja med ett litet hänge kring halsen. Fallet läggs på specialtruppens bord men de hinner bara börja utredning innan de får larm om att en äldre man gjort intrång med älgstudsare och rollator på en förskola. När förskolan sedan brinner ned och polisen anar att någon brunnit inne så finns inga resurser för att utreda fyndet i mossen. Branden och händelserna kring den får högsta prioritet.

Den historia som sakta nystas upp bär på förbannelser och förödande hemligheter. Innan allt reds ut hinner flera personer mista livet och Bark utsätter sig själv för stor fara. Han som själv mist ett barn gör allt för att andra föräldrar inte skall behöva gå igenom det som han och Veras mamma Ella fått genomlida.

Den ömsinte men medberoende polisen som jag tycker så mycket om finns fortfarande kvarns i bok nummer fem. Hans familj betyder mycket för honom och hans samtal med den döda dottern Vera vid köksbordet om kvällarna berör mig djupt. Gruppens arbete utgår från polishusets tornrum och där finns förutom Bark också Henrik, den ofta vabbande småbarnspappan. Ingrid som ordnar det mesta, men valt att arbeta i ett undanskymt skubb för att uppnå bästa resultat. Alex, Mia Bergers son som har en given plats i specialtruppen, men med ett stort behov av stöd från de övriga kollegorna. Som motvikt till det brokiga arbetsteamet har de hjälp av den alltid tillgänglige kriminalteknikern Ali Kathami. 

Jag har ibland lite svårt att komma in i berättelserna men sedan flyter allt på och det här är en välskriven och spännande bokserie. Som i flera av Anna Janssons böcker är det många sammanträffanden och personer som har anknytning till varandra, men författaren tar alltid med mig på en spännande deckarresa. All information blir till ledtrådar som hela tiden leder in mig på fel spår, jag måste då börja tänka om och analysera karaktärerna från nya vinklar. Det är den här sortens läsning som jag tycker om och jag ser fram emot nästa bok om den sympatiske Kristoffer Bark. Kriminalinspektören som till motsats till så många andra deckarpoliser oftast dricker lättöl. I den femte boken är hans privatliv fortfarande komplicerat. Veras mamma Ella som hamnade i ett djupt missbruk när dottern dog har nu med stöd av Kristoffer Bark kommit på fötter igen och planerar för att skriva ner sin livshistoria. Barks känslor för psykologen Mia Berger blir allt starkare men eftersom hennes liv också är problematiskt så får han nöja sig med att se henne som arbetskollega och hans relation till åklagare Gaby Wide är fortfarande inte riktigt utrett. Allt det här bäddar för en intressant fortsättning av Bergslagens blå. 

 ”Bergslagens blå” är namnet på en druva som nämns i någon av de första böckerna och som Anna Jansson själv odlar i sitt inglasade uterum.

Mitt citat från recensionen av Anna Janssons bok Onda drömmar som finns hos Bonniers bokklubb och Månades bok stämmer in på alla författarens böcker:

Karaktärerna, relationerna och alla händelser som sker och som tidigare skett blir alla länkar till en lite obehaglig men spännande och läsvärd kriminalroman……..en tragisk historia av en vass författare.”

Maud Granholm
Basilicablogg

Bibliografi, Bergslagens blå – del 1-5 om Kristoffer Bark

Må evigheten förlåta
Författare: Anna Jansson Del 5 i serien: Bergslagens blå
Författare: Anna Jansson
Utgivningsdatum: 2023-08-02

Tala med de döda 
Författare: Anna Jansson 
Del 4 i serien Bergslagens blå 
Utgivningsdatum: 2022-07-27 

Dansa min docka 
Författare: Anna Jansson 
Del 3 i serien: Bergslagens blå 
Utgivningsdatum: 2021-08-11 

Skuggan bakom dig 
Författare: Anna Jansson 
Del 2 i serien Bergslagens blå 
Utgiven: 2020-08-10 

Dotter saknad
Författare: Anna Jansson 
Del 1 i serien Bergslagens blå  
Utgiven: 2019-08-27  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *