Johan Theorin, Ristmärken

Författarporträtt

Polisinspektör Tilda Davidsson är höggravid när hon går in i det mörka huset på norra Öland. Hon finner ett äldre par där mannen legat död i flera veckor medan kvinnan mördats samma dag.

Bokomslag

Tildas gamle släkting Gerlof inser att den isolerade gården ligger vid platsen för ett av andra världskrigets hemliga försvarsprojekt. Det går upp för honom att de gåtfulla dödsfall som drabbade ön under kriget inte är glömda, och att en mördare från det förgångna fortfarande går lös.

”Ristmärken” är den fristående uppföljaren till ”Benvittring”.

Bokens Afton

Johan Theorin är gäst på Bokens Afton tisdag 17 oktober, kl 18.30. Köp biljett i kassan eller i webshopen.

Bokfakta:
Författare: Johan Theorin
Utgiven: 2023-10-03
Sidor: 400 s
Format: Inbunden
Genre: Deckare, Spänning

Johan Theorin

Johan Theorin är född 1963 i Göteborg och uppvuxen i Nora och på Öland, men bor sedan många år i Stockholm. Han var journalist och skrev noveller i olika tidningar och antologier innan han romandebuterade 2007 med Skumtimmen, som hyllades av både läsare och kritiker. Översättningsrättigheter har hittills sålts till över 20 länder, bland annat USA, England, Frankrike, Brasilien, Tyskland och Japan. Succén följdes sedan upp med Nattfåk 2008, Blodläge 2010 och den fristående thrillern Sankta Psyko 2011. 2012 kom På stort Alvar, en samling spökhistorier som alla utspelar sig på Öland. Den fjärde delen i ”Ölandssviten”, Rörgast, utkom 2013. Efter att under några år ha skrivit ungdomsböcker återvänder Johan Theorin hösten 2021 till Öland och den gamle skutskepparen Gerlof, i Benvittring.

Skumtimmen utsågs 2007 till Årets bästa kriminalromandebut av Svenska deckarakademin. Nattfåk fick pris av akademin som Årets bästa svenska kriminalroman 2008 och belönades 2009 med Glasnyckeln för årets bästa skandinaviska kriminalroman. Den engelska översättningen av Skumtimmen, Echoes from the Dead, fick samma år The CWA Dagger Debut Award och Nattfåk vann med titeln The Darkest Room året efter The CWA International Dagger Award.

Benvittring nominerades till Årets bästa svenska kriminalroman 2021.

Recension

Lotta Olsson recenserade boken i DN, 14 oktober 2023