Stina Jackson, Ödesmark | Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark

Stina Jackson, foto: Stefan Tell

Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark, den lilla byn utanför Arvidsjaur. Flera av gårdarna är övergivna, lämnade åt ett långsamt förfall. I ett av husen bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en säregen familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som hon känner kundernas stirrande när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa, vad som håller henne kvar i detta bortglömda hörn av Lappland. Människor pratar om Vidars förmögenhet, om hur rik han borde vara efter alla sina skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är …

Efter sitt stora genombrott med debutboken ”Silvervägen” återkommer nu Stina Jackson med en lika tät som berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra, om hur våldsamt starka banden kan vara – och om hur svårt det är att bryta mönster.

Stina Jackson, född 1983, är uppvuxen i Skellefteå och bor nu i Denver, USA. Jackson debuterade 2018 med spänningsromanen ”Silvervägen” (2018) som tilldelades Svenska deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman och priset Glasnyckeln för Årets bästa nordiska kriminalroman.

Sagt om boken:
En bok som genomsyras av kärlek, mitt i allt det trasiga.
En pappa, Liam, vars lilla dotter han har ensam vårdnad om. Utan henne skulle han inte orka leva.
Liv som födde en son, Simon, väldigt ung. Fadern okänd, eller inget hon pratar om fast alla undrar vem han är? En kärlek som växer sig starkare för var dag som går, Simon är nu 17 år.
En storebror, Gabriel som slår sin lillebror Liam gul och blå när han är på dåligt humör. När de var barn höll han för lillebror Liams öron och sjöng för honom. Allt för att slippa höra bråket och skriken nattetid på nedervåningen när fadern misshandlade deras mor och slog sönder hemmet. Gabriel som nu i vuxen ålder är på väg att förstöra sitt liv med alla droger han tar.
Vidar som plågar sin dotter Liv och barnbarnet Simon dag efter dag. Ändå bor de fortfarande kvar, tre generationer i det fallfärdiga huset i skogen. Liv vet att om de lämnar Vidar kommer han att gå under. Ändå fortsätter han plåga dem på alla sätt han kan, hon blir kvar trots att väskan är packad, att kunna dra iväg snabbt när den dagen kommer.

Platsen är Ödeshög. En liten by i avfolkningsbygd utanför Arvidsjaur.

Efter att ha läst Stina Jacksons bok, Silvervägen, tänkte jag att hon inte kommer att kunna skriva en lika bra bok igen. Efter att ha läst Ödesmark förstår jag att det kunde hon. Det känns som jag kliver in i byn, går runt där i svartskogen, ser alla övergivna hus, mossan, sumpmarken. Jag kliver in i den lilla macken där Niila finns. Mannen med de snälla ögonen som bryr sig om sina medmänniskor, särskilt de som inte har det så lätt, är lite utanför.
Tänker på Vidar, den otroligt snåle som inte unnar sig en ostskiva på morgonsmörgåsen till kaffet. Den sparar han till lunchen. Trots att han är väldigt rik, han har gjort lysande affärer med att köpa och sälja av skogen.

Var går gränsen mellan kärlek och hat? Stina Jackson beskriver detta så bra. En lysande bok, alla ni som läste Silvervägen och älskade den, läs Ödesmark! Hon har gjort det igen, skrivit en bok som blir till en bladvändare och som berör. Jag är helt tagen.

Monica Gullman

Bokfakta:
Isbn: 9789100178222
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2020
Sidor: 350 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Spänning

Vi välkomnar Stina Jackson, live! från USA.

Tid: 12 Maj, kl 18.30, incheckning från 18.00

Bokens Afton Live (BA Live) sänds digitalt med verktyget ZOOM, som finns att ladda ner som kostnadsfri app till din telefon, platta, laptop och skrivbordsdator. Läs mer här.
Du loggar in med en länk som du får från oss tillsammans med din biljett.
Biljetten 100 kr köper du i vår fysiska butik eller digitalt direkt här! När du köper boken Ödesmark hos oss drar vi av 50 kr mot uppvisande av biljett.

2 kommentarer på “Stina Jackson, Ödesmark | Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *