Jonas Moström, Rovdjur

Annie och hennes lille son är alltid först på plats när mammagruppen träffas i Svanparken i Uppsala. William kiknar av skratt när Annie ger honom fart i favoritgungan. Hon känner på sig att det här kommer att bli en fantastisk dag. Plötsligt hörs snabba steg. Innan hon hinner vända sig om bränner det till mellan skuldrorna. En stöt går genom kroppen och hon faller ihop, totalt paralyserad. En mörkklädd person med handskar, uppdragen huva och munskydd tar William och rusar iväg. Förgäves försöker Annie komma upp på fötter, men bilen har redan kört iväg.

William är försvunnen.

När Nathalie Svensson, psykiatriker och medlem i Nationella gärningsmannaprofilgruppen, kommer till parken med sin sex månader gamla son Noah möts hon av en chockad Annie. Innan Noah kom till världen var Nathalie inte ens säker på om hon ville ha honom. Nu kan hon inte föreställa sig en tillvaro utan sin son med en extra kromosom. Kidnappningen av William påverkar henne starkt. Samtidigt som hon vet att det är oprofessionellt att blanda sig i utredningen kan hon inte tigande se på medan hennes sambo Johan Axberg leder jakten på kidnapparen.

Rovdjur är den tionde fristående delen i Jonas Moströms populära och prisbelönta deckarserie om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg.

Jonas Moström är författare och läkare. Sedan debuten 2004 med thrillern Dödens pendel har han nått stora framgångar med böckerna om Sundsvallspolisen Johan Axberg och läkaren Erik Jensen. 2014 kom Moström med en ny serie, om psykiatrikern Nathalie Svensson, Sveriges främsta expert på psykopater och medlem i rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp. De två serierna vävdes samman i Dominodöden (2015). Midnattsflickor vann 2017 Stora ljudbokspriset för bästa spänningsroman. Rovdjur är den tionde fristående delen om Nathalie Svensson och Johan Axberg.

Recension

William, sju månader, kidnappad

Om jag räknat rätt är Jonas Moströms Rovdjur hans artonde bok med kriminalkommissarie Johan Axberg och / eller psykiatriker Nathalie Svensson i huvudrollerna; från början Johan i Sundsvall och numera både Johan och Nathalie med bas i Uppsala och en del utflykter till Sundsvall. Kolleger inom polisen och numera också ett par som i rätt mogen ålder precis fått sitt första gemensamma barn, de har äldre barn på ömse håll sedan tidigare. Sonen fick namnet Noah, de tillhör bägge NOA, Nationella Operativa Avdelningen, och han har hunnit bli sex månader den här morgonen när mammalediga Nathalie skjutsar de äldre barnen Tea och Gabriel till skolan för att sedan fortsätta med Noah till Svanparken där mammagruppen brukar träffas en gång i veckan. Hon är i tid men räknar ändå med att Annie Franzén och hennes son William, en månad äldre än Noah, redan är på plats, de brukar alltid komma först. Väl framme träffar hon en hysterisk Annie men ingen William. Någon paralyserade henne med en elchockpistol och tog sonen, han är kidnappad. Det blir en spännande jakt på förövaren.

Läs hela Anders Kapps recension här.