Alex Ahndoril, Jag kommer att hitta nyckeln

Författarbild Banner

”Jag kommer att hitta nyckeln” är första delen i en serie pusseldeckare av författarduon bakom Lars Kepler.

Privatdetektiv Julia Stark får ett oväntat besök på kontoret av en man. Han är en av ägarna till ett framgångsrikt familjeföretag. Dagen innan hade de haft bolagsstämma och middag på godset i Västernorrland. På morgonen hittade han ett fotografi i sin telefon på en bunden, blodig man med en säck över huvudet.

Bokomslag

På grund av alkoholrelaterad minnesförlust har han ingen aning om var bilden kommer ifrån och vill därför anlita Stark detektivbyrå för att ta reda på om det är han som är förövaren innan polisen kopplas in.

Julia ber sin exman Sidney Mendelson att ta ledigt från Norrmalmspolisen och följa med henne till skogarna. Hon vet att hon kommer att behöva hans hjälp och drömmer samtidigt om att på något sätt vinna tillbaka hans kärlek.

Julia och Sidney tas emot som gäster på det överdådiga godset och börjar leta efter sanningen medan de äter middagar och umgås med alla familjemedlemmar som teoretiskt sett skulle kunna vara iblandade i mordet.

Läsaren ges möjligheten att med sin egen människokännedom, iakttagelseförmåga och sitt logiska tänkande leta efter nyckeln till gåtan tillsammans med Julia Stark.

Bokfakta:
Författare: Alex Ahndoril
Artnr/isbn: 9789100802165
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2023-11-01
Sidor: 272 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Deckare, thrillers och spänning

Alex Ahndoril

Alex Ahndoril är ett nytt samarbete mellan makarna Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril, författarna bakom Lars Kepler vars böcker har sålt över sjutton miljoner exemplar i fler än sextio länder. Jag kommer att hitta nyckeln är den första delen i en planerad serie av pusseldeckare, Nyckelserien.

Recensioner

Från att ha skrivit de våldsamma och otroligt populära Keplerböckerna har nu författarparet Alexander Ahndoril och Alexandra Coehlo Ahndoril gått över till att skriva pusseldeckare. Ett tufft och spännande beslut, en helt annan genre, fast fortfarande inom genren spänning.

Julia Stark är privatdetektiv med egen firma, hennes styrka är att hon har en psykologisk fingertoppskänsla. Genom att iaktta människor kan hon klura ut deras innersta tankar och känslor.

Hon får i uppdrag av en desperat man att komma till familjens herrgård i Västernorrland och ta reda på om han tagit livet av en person. Han har ett nytaget foto i sin mobil som tyder på det, han har varit för berusad för att minnas vad han gjort, eller inte gjort.

Julia ber sin exman, Sidney om hjälp, han tar ledigt några dagar, om än motvilligt, från Norrmalmspolisen för att följa med Julia till herrgården utanför Sundsvall. Väl där får de träffa övriga familjemedlemmar som befunnit sig på platsen när den döde fotograferats. En person som känns igen som en storebror till mannen som anlitat Julia.

Julia har kort tid på sig att lösa pusslet. Hon börjar försiktigt förhöra familjemedlemmarna med hjälp av Sidney. Vem som gjort vad, var de befunnit sig tidsmässigt och motivet till mordet. Ovänskap, hat och svek som går långt tillbaka i familjen kommer upp till ytan. Vem som helst av dem har kunnat begått mordet.

Upplösningen blir klart överraskande när Julia och Sidney i bästa Agatha Christie stil samlar alla i ett rum och Julia prickar av dem på sin lista, en efter en, tills bara en finns kvar, mördaren.

Boken är lättläst. Jag kommer nog att läsa nästa bok i serien.
Huvudkaraktärerna intresserar mig, och dem vill jag lära känna bättre. Julia Stark och hennes exmake Sidney.

/Monica Gullman

Låna & Läs 2023/2024

Denna bok är extrainsatt i årets Låna&Läs.