Meri Valkama, Din Margot

När Viljas far dör 2011 hittar hon en hög med brev från någon som heter Margot. Under tiden hennes familj levde i Östberlin på 1980-talet hade fadern en hemlig passionerad relation med denna okända kvinna. Vem är hon? Och var hon anledningen till att föräldrarna skilde sig?

Vilja bestämmer sig för att leta upp Margot och återvänder till Berlin. Den förvandlade staden väcker liv i en del minnen, men de viktigaste verkar undfly henne. Sökandet efter Margot trasar sönder allt hon trodde sig veta om sina föräldrar och sin barndom.

Det här är en fascinerande debutroman om minnets skörhet och tystnadens makt. Din Margot är lika spännande som en thriller, men framför allt är det en roman om en ideologis död och kärlekens kraft.

Bokfakta:
Författare: Meri Valkama
Artnr: 9789180064712
Förlag: Bazar Förlag
Utgiven: 2023
Sidor: 439 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Meri Valkama

Meri Valkama arbetar som journalist och författare och är bosatt i Helsingfors. Hon tillbringade en del av sin barndom i Östberlin och fick som vuxen ett stipendium från Helsingin Sanomat Foundation för att studera vid Fria universitetet i Berlin, där hon forskade och gjorde dokumentärfilmer om journalister som arbetade för det forna DDR. Din Margot är hennes första roman och 2021 prisades den som Årets bästa debut i Finland.

Recension:

Boken börjar 2011 med att Vilja hittar brev när hon tömmer sin pappas lägenhet efter att han gått bort.
Brev skrivet till Erich från en Margot. Hon frågar sin mamma vem Margot och Erich var, men mamma säger, släng eller bränn breven, de betyder inget idag.
Boken backar tillbaka till 1980 talet. Vilja och hennes familj pappa Markus, mamma Rosa och lillebror Matias flyttade tillfälligt från Finland för att bo några år i DDR, Östberlin. Markus är journalist och har i uppdrag att dokumentera och skriva artiklar om hur livet gestaltar sig för människorna som bor i Östberlin på den tiden innan muren föll.
Mamma Rosa är hemmafru, tar hand om barnen och försöker anpassa sig. De bor i en sliten lägenhet i Berlin. På nätterna är hon uppe och sopar ihop kackerlackorna som rasslar under köksbänken, sopar och spolar ner i toaletten.
Rosa biter ihop, hon ville egentligen inte lämna Finland men jobbet är viktigt för Markus. Att få vara på plats i DDR och dokumentera allt som händer just där när allt håller på att falla sönder. Människor har det tufft på Öst-sidan till skillnad mot Väst där allt finns att tillgå.
Lilla Vilja börjar på förskolan i området. Där blir hon fint omhändertagen av Luise redan från första dagen. Markus träffar Luise när han lämnar Vilja, han blir attraherad av henne och hon av honom. De inleder ett passionerat kärleksförhållande trots att de är gifta på varsitt håll.
Sökandet efter Margot för Vilja tillbaka till Berlin 2011. Först för att berätta att fadern gått bort. Och sedan vill hon veta vad som egentligen hände när hon var liten. Berättelsen om hennes barndomsår som hennes mamma Rosa inte vill prata om.

En dramatisk europeisk samtidshistoria en vacker kärlekshistoria, en bok som väcker känslor

En bok jag vill ge bra betyg 5/5

/ Monica Gullman

Beställ/Reservera:

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *