Jens Lapidus, Död man walking


En sargad familj samlas på kyrkogården för att minnas den mamma som gick bort för mer än tjugofem år sedan. Det är Teddy, hans far och hans syster, samt Emelie, som sedan börjar forska i vad som egentligen hände när Teddys mamma dog. Spåren leder till ett förflutet som ingen visste fanns, och snart är Emelie indragen i ett dubbelspel som är farligare än hon någonsin kunnat ana.

Teddy är däremot inte intresserad, han har fullt upp med att behålla sin position som Mr Ett, ett vägval som tvingar honom djupt in i Stockholms undre värld och dess brutala konflikter. Så rymmer Max från ungdomsvårdsanstalten, och Teddy måste välja vad han ska göra med pojken som dödade hans älskade systerson. Hämnas eller ej, det är frågan.

”Död man walking”, fortsättningen på hyllade ”Mr Ett”, är en andlöst spännande berättelse om det förflutnas makt över nuet, om priset vi till slut måste betala för våra handlingar.

Recension

Det här är en mycket bra bok med hög igenkänningsfaktor för oss som följt Top Dog serien. Äntligen en ny bok att läsa, dryga 400 sidor lång. Vi känner igen oss bland alla personer: Teddy, Emelie, deras son Lukas och många fler. Kapitlen bär också rubriker med dessa personers namn, så att vi läsare inte tappar bort oss i handlingen. Vissa saker upprepar sig från tidigare böcker i serien, men det händer också mycket nytt. Jens Lapidus är uppdaterad kring det som händer i dagens samhälle och den kriminella världen.

Låt mig nämna tre saker som gör att jag fäller omdömet ”mycket bra bok”, en bok som rekommenderas.

  1. Handlingen är realistisk, om än lite skruvad. Det är ingen dokumentär, utan en roman. Men anknytningen till det som faktiskt händer i den kriminella världen är kittlande och man lär sig mycket av läsningen. Som exempel kan jag nämna att fängelser ”säkerhets-klassas”, vilket innebär att riskerna att de intagna rymmer är mindre, då säkerhets-klassen är hög. Jens Lapidus skildrar hur spänningen mellan fångarna är mycket hög och de känner sig inte alls säkra. I och utanför fängelset handlar vardagen om liv och död.
  2. Författaren har en förmåga att lyfta olika kvinnoroller. Kvinnorna är inte alls bara offer, som drabbas av männens framfart. Vi får följa kriminella kvinnor, som leder utvecklingen och som till och med mördar varandra. En av kvinnorna, Emelie, fortsätter sin roll som forskare och ger sig inte förrän hon får veta sanningen om Teddys mamma.
  3. Språket är jätte-bra. Jens Lapidus har förmågan att tränga in i kriminalitetens psykologi och sen beskriva så att läsaren rycks med och vill fortsätta, still walking.

Ingalill Eriksson
Sundsvall den 28 november 2023

Flera recensioner

”Han kan konstruera en spänningsberättelse som når väldigt långt … Jens Lapidus är så oerhört bra på det han gör.” DN

”… i ’Död man walking’ hänger allt samman i en bred bild av vårt samhälles mörkaste sidor. Jag sträckläser och överraskas gång på gång av vändningar jag inte förutsåg och av sympatier och antipatier som ändras gång på gång. Han skriver skrämmande bra Jens Lapidus.” Skånska Dagbladet

”Jens Lapidus bygger skickligt upp sin spänningsintrig. Det är en brutal värld som målas upp, om de som vill nå snabba cash snabbt, om de som vill behålla sin position i den kriminella sfären och de som bara vill överleva. Han lyckas också göra ett inlägg i debatten kring anonyma vittnen som visar att även kriminella kan utnyttja den nya möjligheten.” Ölandsbladet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *