Sara Strömberg, Skinn

Författaren Banner

VEM JAGAR OCH VEM ÄR VILLEBRÅD?

Bokomslag

Vinterstormen piskar upp minnen i Storlien. För tjugoåtta år sedan skakades den lilla fjällbyn vid norska gränsen av ett chockerande våldsbrott. En pappa och två barn mördades i sitt hem samtidigt som mamman försvann utan ett spår. Tragedin kom i folkmun att kallas »Slakten i Storlien« och är fortfarande ett obearbetat trauma i bygden.
När Jämtlandsposten drar i gång en satsning på true crime får lokalreportern Vera Bergström i uppdrag att granska det kalla fallet. Spåren leder från jaktvillor i väglöst land via utsatta storstadsförorter, till polisens myllrande DNA-register, men för varje ny ledtråd som nystas fram tycks utredningen bara bli mer komplex. Samtidigt förs Vera allt djupare in i en människas sadistiska mörker.
Till slut börjar hon ana den fasansfulla sanningen om vad som hände den där ödesdigra natten 1995. Mördaren rörde sig på flera jaktmarker samtidigt – och han är fortfarande farlig.

Författaren:

SARA STRÖMBERG [f. 1975] är uppvuxen i Jämtland och Västerbotten. Hon arbetar som frilansjournalist och författare i Östersund, där hon också är bosatt med sin familj. Hennes tidigare böcker, Sly och Skred har hyllats av både kritiker och läsare och utsågs av Svenska Deckarakademin till Årets bästa svenska debut (2021) respektive Årets bästa svenska kriminalroman (2022). Skinn är tredje boken om antihjälten Vera Bergström.

Recensioner

Det kan knappast finnas någon som gjort en sådan entré i den svenska spänningsromanvärlden som Sara Strömberg; debuten Sly blev utsedd till årets bästa 2021 och uppföljaren Skred utsågs till årets bästa kriminalroman 2022 så förväntningarna på trean Skinn är naturligtvis höga. Utöver att hennes titlar genomgående har få bokstäver är de också genomtänkta, skinn eller hud används inte sällan bildligen för att beskriva människor, till exempel ömhudad, hårdhudad, garvat skinn, hudlös, hudnära, komma in under skinnet; betydelser som alla finns med i den här berättelsen liksom också i en mycket mer konkret och obehaglig betydelse. Vi får återse en av genrens mest intressanta antihjältar; den envetna, tjuriga och ibland rätt bittra Vera Bergström, lokalredaktör vid Jämtlandsposten med huvudsakligt ansvar för Åre kommun, närmar sig nu sextio, väldigt ensamstående i sin trista lägenhet i den nedlagda tågstationen i Ånn. Men kanske inte så länge till? Ett påbud har gått ut från den Bonnierägda ledningen: alla de drygt fyrtio lokaltidningarna i koncernen ska göra en reportageserie om något uppmärksammat kallt fall i sitt område. I Jämtland är valet enkelt; vid ”Slakten i Storlien” för tjugoåtta år sedan yxmördades en pappa och två små barn samtidigt som mamman försvann och polisen har aldrig varit i närheten av att lösa fallet.

Läs hela Anders Kapps recension här.

Recension i DN av Lotta Olsson

»Styrkan är som tidigare Sara Strömbergs känsla för sina miljöer och förmåga att ge sitt perspektiv på livet långt från storstan. Den som inte faller för den kantiga Vera Bergström kan man bara tycka synd om, och upplösningen är minst sagt dramatisk.« Maria Näslund, Göteborgs-Posten

Flera recensioner

»Sara Strömberg låter omständigheterna utveckla Vera Bergströms personlighetsdrag. Pusslet hon lägger är det skickligaste hittills. Hennes förra bok blev ännu mer hyllad än den redan prisbelönta debuten. Jag ser ingen anledning till att Skinn skulle få ett sämre bemötande än så.« Marcus Berglund, Östersunds-Posten

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.