Camilla Grebe & Carl-David Pärson, Lånaren

Författarna Banner

Camilla Grebes och Carl-David Pärsons spänningsroman ”Lånaren” är en gastkramande historia med övernaturliga inslag som för tankarna till Stephen King.

Bokomslag

Den unga polisen Alba är övertygad om att ingenting händer i Sundby, hålan hon har blivit tvångsförflyttad till efter att ha misshandlat en kollega.
-Hon har fel.

Småbarnspappan Leo tror att familjens flytt till den idylliska gården utanför Sundby ska hjälpa dem att komma över sorgen efter ett förlorat barn
-Han har fel.

Leos fru Marika kan inte skaka av sig känslan att saker och ting inte står rätt till på gården, att någonting fruktansvärt håller på att hända.
-Det är det.

”Lånaren” är en spänningsroman om sorg, driften att återskapa det som gått förlorat och sprickorna som äter sig igenom verklighetens väv, från den andra sidan.

Bokfakta:
Författare: Camilla Grebe, Carl-David Pärson
Artnr/isbn: 9789146239710
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: 2023
Sidor: 391 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Deckare, thrillers och spänning

Författarna

Camilla Grebe är född 1968 i Stockholm där hon också bott länge men är sedan en tid nu bosatt i Portugal. Hon är utbildad ekonom vid Handelshögskolan och var bland annat med och startade ljudboksförlaget StorySide samt har arbetat som marknadsdirektör på Lernia och som vd för Vin & Sprits dotterbolag Amfora Vinhus.

Grebe debuterade 2009 tillsammans med sin syster Åsa Träff med Någon sorts frid. Serien om psykoterapeuten Siri Bergman följdes upp med Bittrare än döden 2011, Innan du dog 2012, Mannen utan hjärta 2013 och Eld och djupa vatten 2015. Hon har även skrivit thriller-trilogin Moskva Noir tillsammans med Paul Leander-Engström.

2015 debuterade Camilla Grebe som författare på egen hand med psykologiska thrillern Älskaren från huvudkontoret. 2017 kom uppföljaren Husdjuret, 2018 Dvalan, 2019 Skuggjägaren, 2021 Alla ljuger och Välkommen till Evigheten 2022. Hennes skönlitterära böcker älskas av mängder av läsare i mer än tjugo länder, har toppat bästsäljarlistorna i många av länderna, hon har fått massor av priser, bland annat två gånger bäst i Sverige och bäst i Norden.

Hösten 2020 kom hon också ut med fackboken Marknadskriget: tio verkliga rättsfall som hon skrev tillsammans med Anders Torelm.

Carl-David Pärson, född 1993, har en Master of Fine Arts från Columbia University i New York. Han har tidigare arbetat med film och tv-produktion och är bosatt i USA. Lånaren är hans debut som skönlitterär författare.

Recensioner

Anders Kapp, ”Tidlös kärleksrysare”

Det är väl gulligt av mamma Camilla att ta med sonen Carl-David på omslaget till sin nya bok, det måste vara stort för honom, hon är ju en av landets bästa och mest framgångsrika spänningsförfattare, men det här kommer nog att vara en vanlig Grebe. Så kanske man kan tänka inför läsningen av nya Lånaren, men då tänker man fel. Dels existerar ingen ”vanlig Grebe”, hon är en av mycket få författare som kan skriva fantastiskt bra på väldigt olika sätt. Dels är det här något helt annat än hon kommit ut med tidigare, en thriller med övernaturliga inslag, en rysare med element av skräck; det här är ett reellt parskrivande av Grebe och Pärson liksom Grebe framgångsrikt sysslat med tidigare tillsammans med sin syster Åsa Träff i serien om psykoterapeuten Siri Bergman och i trilogin Moskva Noir tillsammans med Paul Leander-Engström. ”Jag skulle kunna gå in i döden för mina barn, så mycket älskar jag dem”, är ett uttryck som nog de flesta stött på i olika varianter. Är det verkligen sant? Hur långt är vi verkligen beredda att gå för barnens skull, för kärlekens skull? Det är ett av de teman som utforskas i denna text. Ett annat tema handlar om vad tid egentligen är för något. Även om det mesta är nytt är jag säker på att en sak förblir sig lik: det här är en text som kommer att glädja väldigt många läsare i olika länder.

Läs hela recensionen på Kapprakt, här.


Monica Gullman, ”En rysare med klass.”

Alba är polis, duktig sådan. Men när hon blir arg, över orättvisor och någon som säger dumma saker blir hon våldsam, hon går besinningslöst loss på prylar och människor. Allt blir svart. Nu har hon misshandlat en kollega. Hennes chef beslutar att hon ska lämna Stockholm under en tid. Hon hamnar motvilligt i Sundby. En liten håla där det bara finns en polis, Tore, han är minst 100 år tycker hon. En polisstation i en förfallen byggnad blir hennes nya arbetsplats.

Marika, Leo och femåriga Bisse hyr ett litet hus en bit utanför Stugby, Norrberga gård. De behöver komma bort från Stockholm för att läka. De har förlorat ett barn, Saga, i en bilolycka. Leo fick sladd på bilen i dåligt före. Bilen for ner i en fors och Leo kunde bara rädda ett barn, Bisse, Saga drunknade i vattenmassorna. Han lider fruktansvärda kval, Marika försöker förstå och förlåta men sorgen är stor. Meningen är att de ska hitta tillbaka till varandra, börja om på nytt.

Han är författare, skriver på ett filmmanus hon är illustratör. Båda kan arbeta hemifrån. Någon lugn och ro blir det inte, ganska snart börjar det hända otäcka och skrämmande saker i huset. Paret som hyrt ut huset till dem är underliga, de håller sig undan i sitt lilla hus på tomten men spionerar på dem märker Marika.

Bisse är en vild unge, hon far runt och stökar till det. Drömmer mardrömmar vägrar att åka bil, föräldrarna får muta henne med glass och kakor. Alba försöker komma sig till rätta i Stugby. Tore vill att de ska ta sig an Kalla fakta fall. Det handlar om Norrberga gård, platsen där det hänt mycket genom åren:

  • Barn som försvunnit och kommit till rätta efter flera månader utan att kunna tala om var de varit.
  • Ett självmord, en pappa hade hängt sig i en krok i vardagsrummet.

Alba blir ovilligt engagerad när hon försöker läsa på om allt som hänt på gården. Samtidigt som hon känner ett obehag av att vara på plats i Stugby. Hon känner igen sig, men ändå inte. Har aldrig varit i Stugby tidigare, eller har hon?

Marika vill flytta från gården, mår dåligt av allt som händer och oroar sig för att något ska hända Bisse.

Boken är en rysare, jag känner hur det börjar dra ihop sig till något fruktansvärt. Jag vill nästan skrika, ha koll på Bisse, släpp henne inte ur sikte.

En handling som kryper under skinnet på mig, vad är det egentligen som händer familjerna som bott på Norrberga gård genom åren. Och Alba i sitt sökande, vad kommer hennes ilska ifrån?

En bok jag vill ge högt betyg till Camilla Grebe och hennes son, Carl David Pärson. En rysare med klass!

/Monica Gullman

PS. Boken finns med i Låna&Läs 23/24

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *