40 år som bokhandlare

För tio år sedan firade jag 30 år, 1983-2013, som bokhandlare i Sundsvall. När jag skriver det här hittar jag ett reportage, som Cecilia Träff, då reporter på Sundsvalls Tidning, gjorde inför vårt 30-års jubileum. Det blev ett kul reportage, som du kan läsa här.

2013 lämnade vi Bokia och blev Akademibokhandeln
Vi var ”Bokia” under nästan tjugo år tillsammans med många andra egna företagare runt om i landet som drev bokhandel. Strukturomvandling och ändrade köpbeteenden ledde fram till behovet av en sammanslagning av de båda kedjorna Bokia och Akademibokhandeln. Resultatet blev en ”hybridkedja”, där två tredjedelar av butikerna drivs av Bokusgruppen AB, som i sin tur ägs av investmentbolaget Volati. Resterande tredjedel är franchisetagare på varumärket Akademibokhandeln, vilket innebär att dessa butiker ägs av egna företagare. Vi tillhör denna grupp.

Är vi nöjda med att tillhöra familjen ”Akademibokhandeln”? Fördelen är att detta är ett starkt varumärke och är den ledande aktören med fysiska butiker inom bokbranschen. Kedjan har flera starka koncept, som t ex Läsborgarmärket för barn, Låna&Läs-biblioteket, mm. Vi får ta del av flera avancerade IT-system som ger oss på golvet ett bra stöd i kontakt med våra kunder. Det finns givetvis även nedsidor att tillhöra familjen. Det mest påtagliga är att franchisekonceptet kostar en hel del. Men vi är med på tåget än så länge. Vi försökte 2013 i vår naivitet föreslå en ny logotype för den nya kedjan, se ovan. Men det förslaget hamnade inte i god jord.

2023 – 40 år som bokhandlare i Sundsvall

Nu har jag varit bokhandlare i Sundsvall i fyrtio år, men vad är det när vi tänker på vår historia som började 1 juli 1840 då Anders Petter Landin startade stadens första boklåda. Om den resan, i någorlunda rätt nedstigande led, har jag skrivit tidigare. Den kan läsas här. AP Landin var en god entreprenör och i den andan startade han den 16 januari 1841 även en tidning, som så småningom kom att heta Sundsvalls Tidning.

Galakväll i februari 2023

I februari återuppstod en nygammal gala under namnet Sundsvalls Stjärnor, en heldag i entreprenörskapets tecken. Under dagen genomfördes en rad föreläsningar av ett antal näringslivsprofiler och på kvällen blev det fest med middag, underhållning och prisutdelning. Jag hade då äran att få pris som Årets handlare.

Det gäller att hålla sig aktuell

Ett par resor blev det under året. I början av september reste vi tillsammans med ett antal branschkollegor till London för att under några dagar möta branschorganisationer och kollegor som arbetar i den brittiska bokbranschen. Något lite klokare kom vi hem. Det vi mest förundrade oss över hur det är möjligt att driva hårt nischade boklådor i väldigt små butiker, men ändå få lönsamhet. En delorsak är troligen att den genomsnittlige läsaren i UK konsumerar fem gånger fler böcker än en svensk.

En snabbresa till Bok- och Biblioteksmässan i slutet av september blev det även. Men jag börjar fundera på om det är meningsfullt. Det var mindre antal utställare och även besökare kunde jag konstatera. De ofattbart höga monterpriserna på Svenska Mässan gör att förlagen prioriterar bokförsäljning för att få ekonomi i sitt deltagande och man försöker överträffa varandra på alla sätt. Ur norrländskt perspektiv är resan till och från Göteborg ett helt företag med överfulla tåg och hotellpriser som saknar motstycke.

Och att ha kul på jobbet

Bland det roligaste som jag gör som bokhandlare är att träffa kunder och arrangera event under året, som Bokens Afton och bokfestivaler. Ett par event som sticker ut är när vi hade besök av Diamant Salihu, som berättade om gängkrigen som även påverkar Sundsvall. Givetvis fullsatt i lokalen, vilket även var fallet när Charlotte Kalla samtalade med Christer Jonasson om hennes biografi. Vi hade fyra festivaler under året, men den som fastnar i minnet är Nationaldagen med femton författare och uppträdande av Smultron & Sång, som dammsög Sundsvall City på barn. Barnen var överallt, hoppande och sjungande. De var till och med uppe på scenen runt fötterna på Bosse Sjöbom.

Jag ägnar en del tid att skriva på VeckoMAGAZINET, som jag skickar ut varje måndag under året, utom i juli. Det är ett kul jobb att hitta intressanta nyheter, nyutkomna böcker att recensera och informera om alla våra event. Stor hjälp har jag av Monica Gullman, Maud Granholm, Anders Kapp, Ingalill Eriksson, Lotten Glans, m fl, som recenserar böcker. Så har vi dessutom en hemsida, som är centrum i bokhandelns informationsnav. Där ligger det mesta som jag länkar till i VeckoMAGAZINET. Thomas gör ett grymt jobb som ansvarar för den sidan. Ta gärna en titt, vi får mycket beröm för den.

2023 – hur var det? 

Vad har gjort mig gladast under året?

Vad har glatt och stimulerat mig under året? Det är när vi ser att vi gör skillnad för människor. När vi får beröm (och det får vi ofta, tack!). När vi för en kund lyckas hitta en efterlängtad men svårfunnen bok. När vi får många deltagare på våra aktiviteter. När vi ser glada, härliga kunder! När vi får utmanande frågor. När vi lyckas med att tänka utanför ramarna, ”nytänkande”.

En trend som piggat upp mig mycket är att unga vuxna hittat tillbaka till läsandet! De barn som fötts på 2000-talet tillhör den ”engelsktalande generationen”, (i vår terminologi är de ”unga vuxna”). Fenomenet drivs till stor del av appen TikTok, med underavdelningen ”BookTok”, där unga vuxna delar med sig av sina bästa böcker. Dessa inlägg blir ofta virala. Det gör att vi efter skolans slut för dagen har mängder av ungdomar som kommer in och botaniserar bland våra engelska böcker. Ina, som ansvarar för avdelningen med pocketböcker, har därför byggt ut den avdelningen högst avsevärt. Att på första parkett se vilket hypnotiskt medium boken kan vara gör oss hoppfulla.

De flesta prognosmakare spådde att kunderna skulle hålla hårt i plånboken i julhandeln. Sett över hela detaljhandeln stämde det att sällanköpshandeln minskade. När det gäller oss kunde jag konstatera att det blev en bra julhandel. Tidigare i höst pekades spel och pussel ut som årets julklapp och det stämde. Glenn, som är ansvarig för avdelningen, hade tagit fasta på spådomen och förberett sig för det. Under hösten bestämde vi oss för att producera pussel med egna motiv. Det första pusslet blev med motiv från fontänen i Vängåvan i sommarskrud, som blev en klapp under granen i många hem. När det gäller böcker hamnade Nobel- och Augustpristagarnas böcker under granen och på topplistan, liksom även Charlotte Kallas biografi.

Lite statistik för bokkonsumenter piggar också upp. Utifrån frågan om de läst eller lyssnat på böcker minst någon gång under de senaste 12 månaderna får vi dessa siffror, (källa: Boktugg Analys Jan 2024):

Totalt kvinnor och män: 5,955 miljoner
Kvinnor: 3,216 miljoner
Män: 2,739 miljoner
Det är rätt häftigt att nästan 6 miljoner svenskar, har läst eller lyssnat på böcker någon gång under året! Värt att notera är att det är 55% kvinnor och 45% män! Inte 80/20 som man brukar slänga sig med!

Flytten av Svenska Deckarfestivalen till Sundsvalls Teater blev ett steg uppåt på den professionella skalan när vi genomförde den för elfte gången i mitten av november.  Allt blev inte bra för åhörarna, men det tar vi med oss till nästa år. Vi ses väl igen i november?

Vad överraskade mig mest under året?

Det måste vara den hype som uppstått kring Valerie Perrins bok, Färskt vatten till blommorna. Eveline Santners recension av boken på vår hemsida har lästs av otroligt många människor och boken ligger fortfarande etta på Topplistan trots att den släpptes i maj 2022.

Vad har gjort mig mest missmodig under året?

  1. Mest missmodig blev jag av den senaste PISA rapporten som visar att elever i Sverige har försämrat sina resultat i både matematik och läsförståelse och de är nu tillbaka på samma nivåer som 2012, då Sverige uppnådde sina hittills sämsta resultat i dessa ämnesområden. PISA-studien undersöker 15-åriga elevers kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Män läser generellt mindre än kvinnor. Vilka förebilder blir sådana fäder för sina barn? Yngre lärare i grundskolan läser mindre och mindre. Var tredje läser högst två böcker om år. Kan dessa förmedla glädjen med läsning till sina elever? Läs mer här.
  2. Näst mest missmodig blev jag av ökande kostnader i alla led. Det är ett problem som påverkar oss och våra kunder.

Vad kommer sannolikt att känneteckna bokbranschåret 2024?

  1. Översatt litteratur minskar, när svenskar läser mer på originalspråk.
  2. Fortsatt debatt om vilken roll AI kommer att användas i bokbranschen.

Vilken var den bästa boken som kom ut 2023?

Omöjlig fråga att svara objektivt på, men jag har två favoritromaner: Sara Strömberg, Skinn och Stina Jackson, Förinta världen i kväll. Men jag har ju inte läst allt och vi alla har olika referensramar. Du har säkert andra favoriter och tur är väl det.

Hur blir 2024?

Som för de flesta detaljhandelsföretag gäller det att överleva lågkonjunkturen trots ökade hyreskostnader och andra kostnader.

Det gäller också för oss att bli ännu bättre på att vara relevant och leva upp till våra kunders behov och krav. Vi hoppas på att våra kunder fortsätter att stötta den lokala bokhandeln. En bokhandels berättigande är enbart om det finns kunder som vill utnyttja den och fastighetsägare som erbjuder en bra lokal.

Jag brukar ibland lite på skoj använda ChatGPT, en textrobot som kan svara på de flesta frågor. När jag funderade på vad jag skulle skriva under den här rubriken, kom jag på att jag borde ställa frågan till ChatGPT varför en ort behöver en bokhandel. Så här svarade den:

Förstärkning av samhällsintellektet: Varför varje stad behöver en bokhandel

I en tid av digitalisering och snabb förändring, där skärmar dominerar vår vardag, är det lätt att glömma den unika skatten som en fysisk bokhandel utgör för en stad. En bokhandel representerar inte bara en plats där böcker byter ägare; det är en kulturell oas och en viktig plattform för gemenskap och kunskapsdelning.

En stad utan en bokhandel förlorar på många sätt sitt intellektuella hjärta. Böcker är inte bara tryckta sidor bundna samman; de är fönster till världar långt borta och portar till djupare förståelse. En bokhandel skapar en plats där invånare kan utforska olika perspektiv, stimulera sina intellekt och upptäcka nya idéer som går utöver den snabba informationen på nätet.

Alla städer behöver en bokhandel för att odla en känsla av lokal identitet och stolthet. Bokhandeln blir en samlingspunkt för författarbesök, litterära evenemang och event, vilket främjar social samvaro och skapar en atmosfär av intellektuell vitalitet. Det är i dessa sammanhang som idéer diskuteras, författare hyllas och samhällsfrågor utforskas.

Bokhandeln är också en plats för barn att upptäcka magin med litteraturen och lära sig värdet av att bläddra i sidor, förlora sig i en berättelse och bygga en kärlek till läsandet. Det är en investering i framtiden, där generationer formas och drömmer väcks till liv genom världar skapade av ord.

För näringslivet i staden är bokhandeln inte bara en plats för bokköp; den är en magnet för turister och lokalbefolkningen, vilket ger en kulturell dimension till stadens image. En blomstrande bokhandel kan stödja andra näringsgrenar, såsom kaféer, konstgallerier och små butiker, och därigenom skapa en livlig stadskärna.

I det stora spektrumet av samhälleliga behov är en bokhandel kanske inte livsnödvändig, men den är utan tvekan en berikande och nödvändig ingrediens för en stad som strävar efter intellektuell dynamik, social sammanhållning och kulturell blomstring. Att försvara existensen av en bokhandel är att värna om dess själ och framtiden för dess medborgare.

  • Slut på ChatGPT text

Så skriver textroboten genom att söka igenom miljontals av liknande dokument som finns på nätet och därefter göra en egen sammanställning, som den du nyss har läst. Det kanske är viktigt att påpeka att den tycker ju ingenting själv. ChatGPT klassificeras som AI – Artificiell Intelligens, men det är felaktigt såtillvida att någon intelligens i vanlig bemärkelse saknar den. Men den är bra på att sammanfatta.

Håller du med?

Önskar dig en god fortsättning på 2024!

Sundsvall 2024-01-10
Lennart Bergström
Bokhandlare